Стан вигрібних ям у Кропивницькому не контролює ніхто – Валентина Давидчук

Днями суспільство збентежила трагедія, що сталася в Кропивницькому: рятуючи собаку, котра впала у вигрібну яму, загинуло молоде подружжя. У зв’язку зі страшною подією, фахівці житлово-комунальної сфери і цивільного захисту прозвітували громадськості про стан каналізаційних колодязів, люків і вигрібних ям в обласному центрі.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Наразі водопровідно-каналізаційне підприємство у Кропивницькому має 850 кілометрів водопровідних мереж і 350 кілометрів каналізаційних.  На балансі підприємства є 6 тисяч водопровідних колодязів і 8,5 тисячі каналізаційних. Ще є багато колодязів, які знаходяться на відомчих мережах і належать іншим підприємствам.

За словами директорки міського водоканалу Валентини Давидчук, 80% мереж потребують заміни, а колодязі – додаткової уваги фахівців підприємства. Крім того, часто чавунні кришки люків на них руйнуються, а металеві крадуть злодії.

Торік працівники водоканалу накрили новими кришками 400 колодязів, а цього року вже 250.

“Звертаюся до усіх жителів міста: якщо ви бачите відкритий каналізаційний колодязь — повідомте в аварійно-диспетчерську службу чи в колцентр водоканалу. Фахівці підприємства одразу відреагують і усунуть небезпеку або повідомлять іншим службам, на балансі яких є цей колодязь, – наголосила Валентина Давидчук і додала:

У приватному секторі до розбитих кришок часто додається й інша проблема — жителі одразу закидають колодязь побутовими відходами. Тож, щоб накрити їх і зробити безпечними, потрібно набагато більше часу”.

Разом із тим очільниця водоканалу зазначає:

стан вигрібних ям, розміщених у приватному секторі, на відповідальності їхніх власників. Саме вони повинні подбати про вчасне очищення ями і вивіз стоків для подальшого проходження через очисні споруди. Цей механізм у Кропивницькому чітко налагоджений.

При цьому власникам вигрібних ям варто пам’ятати про небезпеку, яка може їх підстерігати. Зокрема, що такі об’єкти наповнені шкідливими для людини газами — метаном, аміаком. Часто каналізаційні колодязі межують із газовими мережами, і якщо десь стається витік газу, він також може накопичуватися у закритому просторі колодязя. Тому, перш ніж зануритися у таке середовище, потрібно подбати про власну безпеку.

Кількість приватних вигрібних ям та їхній стан у Кропивницькому не контролює ніхто. Їхні власники самостійно регулюють їхнє очищення. Проте фахівці зазначають, до таких об’єктів є вимоги: ями повинні мати бетоновані дно і стінки і очищатися якомога частіше, щоб там не накопичувалися шкідливі гази.

Нагадаємо, у Кропивницькому загинуло подружжя, рятуючи власного собаку.

Читайте також: у Кропивницькому чоловік випав з вікна і розбився

Поширити:

Залишити коментар:

коментар