Виграв суд, та на роботу не потрапив: Вʼячеслава Вандрашека не пустили в театр

Вʼячеслав Вандрашек, якого звільнили з посади директора Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.Л. Кропивницького 26 вересня 2023 року, виграв суд про поновлення на посаді з дня звільнення.

Відповідне рішення виніс Ленінський районний суд міста Кропивницького під головуванням судді Л.А.Іванової учора, 29 квітня, повідомляє Перша електронна газета.

“Позов В’ячеслава Вандрашека до Кіровоградської обласної ради, комунального закладу “Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.Л. Кропивницького” про визнання протиправним та скасування розпорядження, наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу задовольнити частково”, – ідеться у рішенні суду.

Так, суд скасував розпорядження голови облради Юрія Дрозда від 25 вересня 2023 року про звільнення Вандрашека з посади і поновив останнього з 26 вересня 2023 року. Судовий збір за розгляд справи буде стягнений з відповідача – обласної ради.

Сьогодні, 30 квітня, Вандрашек з копією рішення суду прибув на своє робоче місце, де його привітно зустрічав колектив.

“Ми дуже раді поверненню директора. Чекали на це, як на свято! Бо в таких умовах працювати неможливо!” – прокоментувала акторка театру Дарія Скрипник-Завгородня.

Проте Вандрашек не зміг потрапити у театр. Охорона не пропустила його, посилаючись на відсутність розпорядження голови обласної ради про його поновлення на роботі. До директора і журналістів вийшов чоловік, який відмовився представитися, але позиціонував себе як представник театру. Він зазначив, що рішення суду замало, але театр – власність обласної ради, і тут виконують лише рішення сесії і розпорядження голови.

На репліку В’ячеслава Вандрашека про те, що рішення суду має вищий ступінь пріоритетності  порівняно з розпорядженням голови облради і що в даному випадку рішення суду скасовує незаконне розпорядження Юрія Дрозда, невідомий “представник театру” погодився, але наголосив, що без дозволу Дрозда він не пропустить директора театру на робоче місце.

На неодноразові прохання журналістів представитися і пояснити, на якій підставі він представляє інтереси театру і говорить від імені трудового колективу, чоловік відмовлявся.

“Ми взагалі не знаємо, хто це. Бачили його кілька разів і на збори приходив, але хто він – не знаємо. Може, якийсь юрист?” – відповіли актори на питання журналістів про дану особу.

Як згодом повідомив В’ячеслав Вандрашек, цей чоловік є Сергієм Глущенком – юристом, який був присутній на судовому засіданні, де розглядали позов директора проти обласної ради, проте не залишився до кінця і рішення суду не заслухав.

Врешті чоловік підтвердив, що він юрист театру, і викликав на розмову до присутніх тимчасово виконуючого обов’язки директора  Євгена Лавренчука.

photo-5296766691671399996-y

Нагадаємо, Лавренчука призначили т.в.о. директора після того, як попередній директор, обраний за протекції облради, потрапив за грати за підозрою у хабарництві.

Євген Лавренчук, вислухавши позицію Вандрашека і ознайомившись з рішенням суду, відмовився звільняти кабінет. Пояснив це тим, що був призначений Юрієм Дроздом і, відповідно, піде з посади лише за його розпорядженням, якого поки що не отримував.

“Нічого не маю особисто проти вас”, – наголосив він у розмові з В’ячеславом Вандрашеком і повернувся до роботи.

photo-5296766691671399980-y

Врешті, поновлений директор був змушений викликати поліцію і написати заяву про перешкоджання у виконанні рішення суду і потраплянні на законне робоче місце. Правоохоронці заяву прийняли і порадили Вандрашеку дочекатися, доки мине час на подання апеляційної скарги відповідачем, а тоді звернутися до виконавчої служби для примусового виконання рішення суду.

Доки В’ячеслав Вандрашек писав заяву у присутності представників поліції і правоохоронців, імовірний юрист театру спробував викликати другий наряд поліції. Журналісти та інші присутні в холі стали свідками телефонної розмови, під час якої чоловік зазначив, що в театрі перебувають невідомі особи, які порушують громадський порядок. Попри все, правоохоронці таки прийняли письмову заяву Вандрашека, після чого всі покинули приміщення. Будь-яких порушень порядку з боку журналістів чи інших осіб правоохоронці не зафіксували.

photo-5296766691671399979-y

“Будемо боротися далі. Звернуся у виконавчу службу і таки потраплю в свій кабінет, – зазначив В’ячеслав Вандрашек. – За час вимушеного прогулу я не залишався осторонь, а уважно слідкував за подіями в театрі, за кадровими рішеннями, фінансовими питаннями, і в мене накопичилося дуже багато питань щодо закупівель та інших дій так званих тимчасових директорів і їхніх заступників.

Зокрема, як Сергій Корнієнко, сидячи в СІЗО і будучи офіційно відстороненим від посади, зміг підписати кілька наказів у театрі. Стосовно фінансових операцій на майже 190 тисяч гривень. Це відкрита інформація, яку я побачив на сайті закупівель “Прозоро”.

438154285-389303157422163-6671343450404443953-n

Обласна рада відреагувала на інформацію про те, що В’ячеслава Вандрашека не допустили до свого робочого місця всупереч рішенню суду про його відновлення на посаді директора. Відтак, представники облради зазначили, що дотримуватимуться всіх передбачених законодавством процедур, водночас оскаржуватимуть зазначене рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда в апеляційній судовій інстанції.

“Виконання Кіровоградською обласною радою рішення про поновлення на посаді В’ячеслава Вандрашека буде здійснено з дотриманням процедури та у спосіб, які передбачені чинним законодавством. Разом із тим, наразі проголошені лише вступна та резолютивна частини рішення. Крім того, сам В’ячеслав Вандрашек не звертався до Кіровоградської обласної ради з заявою про добровільне виконання зазначеного судового рішення. Виникає питання і щодо стягнення з Кіровоградської обласної ради на користь В’ячеслава Вандрашека середнього заробітку за вимушений прогул. Відшкодування за вимушений прогул В. Вандрашеку має бути здійснений за місцем виплати заробітної плати. Варто зазначити, що позов про поновлення на посаді і стягнення грошової компенсації за вимушений прогул суд першої інстанції задовольнив частково”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 27 вересня минулого року голова обласної ради Юрій Дрозд призначив директором театру Серія Корнієнка. В’ячеслава Вандрашека він звільнив напередодні, попри наявність у того трудового контракту на час воєнного стану.

Колектив не сприйняв столичного директора. Театрали писали петиції і виходили на мирні мітинги, щоб повернути на посаду попереднього директора Вячеслава Вандрашека, неодноразово наголошували, що влада їх не чує попри обіцянки дослухатися до думки колективу театру.

Петицію театралів, яку підтримали кропивничани, обласна рада “взяла до відома” і продовжила процедуру зміни керівництва. Сам Вандрашек сказав, що Кіровоградщина і обласна рада з її управлінськими методами “застрягла в 90-х”.

13 березня 2024-го Сергія Корнієнка взяли під час отримання хабаря у ресторані по вулиці Театральній, де він перебував в робочий час.

Фото ЦЖІ Медіаколо

Після цього Юрій Дрозд представив тимчасового керівника Театру корифеїв. Ним став Євген Лавренчук –  режисер, продюсер та менеджер, який близько 10 років працював в росії і відомий рядом скандалів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар