Якісна фарба для різних типів стін: основні критерії та види

© pixabay.com

Фінішне декоративне оздоблення виконує відразу кілька завдань функціональних та естетичних. Тому фарба для стін повинна підбиратися таким чином, щоб поверхня, що нею покривається, тривалий час виглядала акуратною, була частиною завершеного образу, передбаченого дизайн-проектом інтер’єру. У спеціалізованих магазинах пропонується широкий товарний діапазон для внутрішніх робіт в залежності від умов експлуатації приміщень, необхідної кількості, візуальних ефектів.

Основні критерії вибору

6630d4bff1695.webp

Розібратися в асортименті непідготовленому покупцю непросто. Перед тим, як поспішати в магазин, рекомендується для себе чітко сформулювати вимоги до оздоблювального матеріалу. Пріоритетні критерії фарби для стін мають бути такими:

  • Показник адгезії – гарна зчеплюваність з базовою поверхнею забезпечує якісну експлуатацію, відсутність здуття, відшарування, розтріскування.
  • Покриваність – поверхня основи повинна покриватися рівномірно, бути гладкою. Гарним вважається значення в 1-2 шари. В даному випадку варто дотримуватись вказаних на ємності рекомендацій виробника.
  • Структурність – гладкість або рельєфність текстури здатні створювати яскраві візуальні ефекти на стіні, моделювати простір, приховувати дрібні дефекти або недоліки планування.
  • Блиск – виробники пропонують відмінний вибір товару як матового типу, так і напівглянсового, глянсового. Реалізована декоративна фарба для стін першого виду має фонове призначення, а другого – привертає увагу і є водовідштовхувальною.
  • Кольорова палітра – відповідає стилю, гармоніює з рештою інтер’єру, аксесуарів. У продажу можна знайти безліч відтінків навіть одного кольору. Тому рекомендується ознайомитись у магазині із зразками відтінків, пігментним складом.
  • Підготовленість фарби – необхідно звернути увагу на розчинник, чи готова продукція до застосування або потрібно провести підготовчі роботи.
  • Призначення – для якої поверхні передбачено склад.
  • Обслуговування поверхні – чи можливе вологе прибирання пофарбованих стін або допустиме лише сухе чищення.
  • Екологічність – особливості складу впливають як на робочі властивості, так і безпеку.

Види складів

6630d4eaa66b1.webp

На наступному етапі потрібно ознайомитися безпосередньо з видами оздоблювальних матеріалів. У всіх магазинах каталог фарб для стін включає асортименти під будь-який запит з урахуванням вищеназваних вимог та індивідуальних дизайн-проектів.

Товарні групи на водній основі та розчиннику відрізняються набором характеристик. Популярними і найбільш популярними є як багаторічні тренди, так і відносно нові фарби:

  • водоемульсійна – популярний товар підходить майже для будь-яких за структурою, матеріалом поверхонь, легко наноситься, швидко висихає, паропроникний, не має різкого запаху;
  • акрилова – ходова лінійка дозволяє отримувати гладкі та фактурні міцні шари, зміцнювати основи, стійка до перепадів температур, несприятливих умов експлуатації;
  • латексна – найкращий вибір для приміщень із високим рівнем вологості, легко кольорується, запобігає появі плісняви, грибка;
  • алкідні – надають міцності, зносостійкості поверхням, але не паропроникні, мають низький показник пожежної безпеки, підходять для службових приміщень;
  • масляна – приваблює дешевизною та вологовідштовхувальними властивостями, але не дуже практична.

У магазинах (наприклад, https://decoratorskyi.com/farba) можна купити фарбу й інших менш поширених типів. При цьому важливо правильно розрахувати необхідну кількість та знайти відповідне фасування.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар