Тумби Морріса та відстань до Лувру: якою пропонують зробити Музейну площу у Кропивницькому

Так "Музейна площа" виглядає зараз

Символічна скульптура, яскравий мурал, тумби Морріса, путівник, який вказує напрямок до відомих пам’яток культури світу. Цими елементами планують облаштувати площу біля художнього музею, яка зараз захаращена рекламою і кіосками. Такий проект запропонували на конкурс “Громадський бюджет” Кропивницького.

Як розповіла Першій електронній заступник директора музею з наукової роботи Ганна Осіпова, проект “Музейна площа” готували спільно з колективом, і вартість його втілення складає 950 тис. грн. За її словами, така площа може стати туристичною візитівкою Кропивницького:

«В європейських містах біля музею завжди є якась площа. То ж чому не сформувати такий куточок і в нашому місті? Щоб він був не тільки зоною відпочинку для наших містян, а й прикрасою, культурним осередком», – говорить одна з авторів ідеї.

Ганна Осіпова

За словами Ганни Осіпової, проект «Музейна площа» передбачає освітлення території спеціальними світлодіодними лампами, які є енергозберігаючими, на відміну звичайних «ламп Ілліча». Автори проекту планують облаштувати площу спеціальною плиткою, поряд висадити дерева та кущі. Крім того, планують розставити вуличні “меблі” навіть для людей з особливими потребами, встановити урни. А ще, Ганна Осіпова каже, що вони планують встановити тумби Морріса – колони із афішами, щоб усі змогли дізнатися про події культурного життя в Кропивницькому. Для того, щоб підкреслити художній стиль площі, передбачили встановлення символічної скульптури, а на боковій стіні музею – розпис муралу. Яка саме скульптура та мурал – поки що невідомо, адже конкурс на найкращу ідею триває. Частиною “Музейної площі” також є путівник, який буде вказувати відстань до пам’яток культури світу – наприклад, до Лувру чи Сіднейського оперного театру.

Так “Музейна площа” виглядає зараз

За словами заступника директора, важливим елементом проекту є відеоспостереження, тому що без нього є велика ймовірність нарватися на «прогулянки» вуличних хуліганів.

«Всередині приміщення у нас є камери, але інколи навіть вони не рятують від усяких неприємних випадків. Лише цього року нас двічі обікрали: винесли два кондиціонери та деякі вивіски. Проте за допомогою камер легше встановити особистість та знайти злочинця», – згадує Ганна Осіпова.

Музейна площа – це місце відпочинку для людей. Кожен відвідувач чи перехожий зможе посидіти під тінню дерева, споглядаючи навколо красу та чистоту, а не сміття та купу рекламних щитів. Увечері це буде безпечне місце для посиденьок з друзями, адже воно буде освітлюватися потужними ліхтарями та охоронятися камерами. На площі можна проводити різні художні виставки, виступи молодіжних груп, битви поетів та інші культурні заходи.

Так “Музейна площа” виглядає зараз

Враховуючи дизайнерський підхід авторів цього проекту, ця ділянка стане прекрасним місцем для фотосесій та раєм для прихильниць Інстаграму. Варто згадати, що художній музей знаходиться у самому серці міста, тому важливо, щоб його зовнішній вигляд, у тому числі і майданчик навколо, хоча б не відлякував відвідувачів.

«Нам болить, бо то є центр міста. До нас приїжджають туристи з Чернігова, Києва, Черкас, Умані, а біля культурного приміщення, вибачте, смітник, поряд з яким лежать безпритульні собаки. Із-за цієї картини псується імідж Кропивницького», – пояснює заступник директора з наукової роботи.

Проголосувати за проект можна за посиланням.

Нагадаємо, з 30 жовтня розпочалося голосування за авторські проекти, які мають покращити якість життя громадян. За розміром фінансування вони розділені на три категорії: малі (до 150 тисяч гривень),великі (від 150 тисяч до 1 млн. гривень) і соціальні (розроблені для людей з обмеженими можливостями). З громадського бюджету будуть виділені кошти для реалізації тих проектів, які стануть переможцями у виборах кращої ідеї. За умовами конкурсу віддати свій голос можуть усі члени територіальної громади, які досягли 16-річного віку, є громадянами України та зареєстровані у Кропивницькому.

Повний список проектів можна переглянути тут.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар