Цього тижня Україна перейде на літній час

© pixabay.com

В останню неділю березня в Україні переведуть стрілки годинника на літній час – на годину вперед. Перехід буде в ніч із 30 на 31 березня о 3:00 год.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Чому переводять час

Годинник в Україні переводять двічі на рік: восени – на годину назад, навесні – на годину вперед. Роблять це з метою більш раціонального використання світлого часу доби, економії електроенергії на освітлення, а також для синхронізації в часі з іншими країнами.

Практику переведення годинника запровадили німці у 1916 році. Від них ця ідея швидко поширилася Європою та США, охопивши більше 70 країн. Україна приєдналася до цієї когорти в 1981 році.

Та в ХХІ столітті країни поступово відмовляються від зміни літнього і зимового часу, адже і людський організм страждає від цього, і головна мета переведення (економія електроенергії) не виправдовує себе в сучасному технологічному світі.

Противники переведення годинників вважають, що ця процедура лише шкодить:

  • У сучасному світі люди ведуть занадто різний спосіб життя, тому економія електроенергії через переведення часу незначна.
  • У високотехнологічних сферах переведення годинників обходиться дорого.
  • Переведення часу різко змінює біологічні ритми і шкодить здоров’ю.

Попри неодноразові звернення до Верховної Ради України та ініціювання скасування зміни літнього й зимового часу, українські законодавці вирішили залишити все як є. Запевняють:  час потрібно переводити через ще одну суттєву причину – велику відстань між східними та західними областями.

Як адаптуватися до зміни

Перехід на літній час виявляється складнішим, ніж перехід на зимовий, хоча обидва випадки можуть негативно позначитися на здоров’ї через порушення біоритмів організму людини. Після переходу на літній час необхідно буде вставати і лягати спати на 1 годину раніше. Однак переведення годинників має декілька небезпечних наслідків:

  • Зростає захворюваність організму.
  • Збільшується ризик інфарктів, гіпертонічних кризів; помічено, що в адаптаційний період зростає кількість викликів швидкої допомоги через проблеми з серцем.
  • Збільшується кількість ДТП.
  • Зростає кількість спроб суїцидів.
  • Порушення сну та уваги в дітей і школярів.

Щоб зменшити його негативний вплив, слід намагатися кілька днів до 31 березня лягати спати та вставати раніше, ніж зазвичай, наприклад, спочатку на 15 хвилин, потім на 30, 45 хвилин. Такий поступовий перехід зробить адаптацію менш відчутною, а це може сприяти плавному переходу на літній час без серйозних наслідків.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар