Бронхіт — методи діагностики та лікування

© Shutterstock

Бронхіт — це розповсюджене захворювання дихальної системи. Воно розвивається внаслідок проникнення інфекційних агентів чи інших ушкоджувальних факторів у просвіт бронхів. Після цього вони взаємодіють зі слизовою оболонкою, викликаючи запалення різної природи — на тлі цього процесу виникає характерна клінічна симптоматика. Запалення супроводжується катаральними явищами та продукцією великої кількості слизу, що накопичуються у бронхах, перекриваючи їх просвіт. Через це активізується кашльовий рефлекс, і з’являється сухий або вологий кашель. Загальний стан пацієнта та інші прояви захворювання залежать від конкретного збудника — бронхіт може бути вірусним (клінічна картина яскрава, але інтоксикація майже відсутня) або бактеріальним (за значної інтоксикації є незначні ознаки ураження дихальних шляхів). Лікування також залежить від виявленої етіології, адже ліки, які призначає спеціаліст, повинні впливати безпосередньо на збудник. Тільки препарати, що впливають на патогенез та окремі симптоми, додаються до схеми лікування будь-якого бронхіту. Наприклад, за посиланням https://anc.ua/product/podorozhnyk ви можете ознайомитись з інструкцією Подорожника, який прискорює виведення мокротиння, тому його можна приймати за будь-якого з різновидів захворювання. Image

Як діагностувати бронхіт

Після звернення до лікаря кожен пацієнт проходить діагностичне обстеження. Воно необхідне, щоб встановити чіткий діагноз, який буде відображати етіологію, ступінь тяжкості та наявність ускладнень. Діагностика починається з фізикального обстеження — аускультації, перкусії грудної клітини. Так можна диференціювати бронхіт та пневмонію, що теж проявляється кашлем та загальною інтоксикацією. Після цього лікар переходить до:

  1. Лабораторної діагностики. Обов’язково виконуються загальний аналіз крові (він показує прояви запалення) та дослідження мокротиння. Останнє проводиться з застосуванням мікроскопічного вивчення отриманого слизу та посівом його на живильне середовище. Цей спосіб дозволяє виявити чутливість отриманих мікроорганізмів до лікарських засобів.
  2. Інструментальної діагностики. Проводиться рентгенографія, спірометрія та інші дослідження, що дозволяють дослідити стан бронхів та легень.

Результати цих досліджень вивчаються, після чого лікар може вирішити, які препарати будуть найбільш ефективними у лікуванні саме цього захворювання. Image

Як правильно лікувати бронхіт

Після діагностики та встановлення діагнозу призначається лікування:

  1. антибіотики;
  2. противірусні;
  3. протизапальні;
  4. відхаркувальні та муколітики.

Знайти прописані препарати ви зможете за посиланням https://anc.ua. У процесі лікування необхідно періодично відвідувати лікаря для оцінки динаміки.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар