Інспектори МАГАТЕ перевірили уранові об`єкти Кіровоградщини

У четвер, 11 квітня, інспектори МАГАТЕ перевірили відповідність облікованих ядерних матеріалів обсягу видобутої і переробленої уранової руди на державному підприємстві “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, який розташований на Кіровоградщині.

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко, інформує Перша електронна газета.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) – організація, яка регулює заходи атомної енергетики починаючи з 1951 року. 

На території України МАГАТЕ працює з початку повномасштабного вторгнення. Інспектори міжнародної організації консультують та отримують індикатори тих чи інших факторів впливу на мирний розвиток атомної енергетики, а також взаємодіють з міжнародною спільнотою щодо належного надання технічної та фінансової допомоги.

Відтак, інспектори МАГАТЕ Флоріан Гасі та Григоріан Тарон відвідали Смолінську шахту, де перевіряли відповідність заявленого обсягу видобутку до переробленого.

За результатами відвідин, місія МАГАТЕ відзвітувала, що Україна дотримується вимог пункту а) статті 7 щодо обліку і контролю ядерного матеріалу та гарантій Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та ядерних технологій.

“Представники МАГАТЕ зазначили, що перебіг подій набагато кращий ніж той, на який вони були зорієнтовані. Тому маємо позитивний висновок, що наш власний ядерно-паливний цикл розвивається відповідно до гарантій нерозповсюдження”, –  повідомив Павло Конопко.

Окрім цього, посадовець розповів про розвиток урановидобувної галузі Кіровоградщини:

“Урановидобувна галузь Кіровоградської області покращила своє становище. Спостерігаємо збільшення добутку, наприклад, у  2022-2023 р.р. було 300-500 тонн уранового концентрату, а наразі показники вказують на те, що плановий видобуток 1200 тонн в 2024 році є цілком здійсненною ціллю”.

1

2

3

4

5

6

8

67

99

Нагадаємо, канадська корпорація хоче інвестувати у Новокостянтинівську шахту

Читайте також: Чому закривають Смолінську шахту. Питань більше ніж відповідей

Поширити:

Залишити коментар:

коментар