Сірководень у рідині: як усунути його вміст у питній воді

Ілюстрація zdravija.ua

Сірководень – це безбарвний газ із характерним запахом тухлих яєць. Він може бути присутнім у питній воді через природні геологічні процеси, або в результаті промислової діяльності. Найчастіше його можна виявити у воді, яка потрапляє у домівки через свердловини або колодязі. Сірководень небезпечний для здоров’я при вдиханні чи вживанні у питній воді.

Ось деякі небезпечні прояви наявності сірководню у питній воді:

  1. Отруєння. Вдихання або вживання високих концентрацій сірководню може призвести до отруєння. Симптоми отруєння сірководнем включають головний біль, нудоту, блювання, утруднене дихання та втрату свідомості. У важких випадках отруєння сірководнем може призвести до смерті.
  2. Почервоніння очей та шкіри. Сірководень може дратувати очі та шкіру. Симптоми подразнення очей та шкіри включають почервоніння, свербіж та печіння.
  3. Проблеми з диханням. Сірководень може викликати проблеми з диханням, такі як астма і бронхіт.
  4. Вплив на серцево-судинну систему. Сірководень може впливати на серцево-судинну систему, викликаючи почастішання пульсу та підвищення артеріального тиску.

Якщо ви відчуваєте запах сірководню в питній воді, не пийте її і не використовуйте для приготування їжі.

Як усунути вміст сірководню у воді: дієві методи

Аби позбутися вмісту сірководню у питній воді, потрібно купити фільтри від сірководню та встановити їх. Найчастіше такі системи встановлюють на вході води в будинок. Вони бувають декількох видів, залежно від того, який спосіб фільтрації вмонтовано у систему. Найбільш розповсюдженими є наступні:

  1. Аерація. Це компактні системи які можна легко вмонтувати у резервуар, з якого поступає вода, наприклад, у криницю. Їх ціль – наситити воду киснем і таким чином зруйнувати газові сполуки сірководню.
  2. Хлорування включає додавання хлору у воду для окислення сірководню до сульфатів. Цей метод ефективний, але може призвести до утворення побічних продуктів. Таким чином, така вода буде придатна лише для зовнішнього застосування.
  3. Озонування. Озонування включає додавання озону у воду для окислення сірководню до стану сульфатів. Озон є сильнішим окислювачем, ніж хлор, і не утворює шкідливих побічних продуктів. Таке очищення ефективне, але система вимагає дбайливого використання та дорогого обслуговування.
  4. Видалення заліза та марганцю: сірководень часто присутній у воді разом із залізом та марганцем. Видалення заліза та марганцю може допомогти знизити концентрацію сірководню.
  5. Обробка активованим вугіллям або сорбція: при залученні цього методу застосовуються бар’єрні фільтри на основі вугілля та інших сорбентів. Ціна побутових фільтрів для води такого типу доступна, вони окислюють молекули газу та розщеплюють їх.

Останній спосіб найчастіше радять професіонали, щоб досягти найкращих результатів під час видалення сірководню.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар