На Кіровоградщині зафіксували перший випадок дирофіляріозу

Ілюстративне фото

На Кіровоградщині у 46-річної мешканки Кропивницького видалили гельмінта довжиною 10 сантиметрів та направили його для ідентифікації до бактеріологічної лабораторії Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на пресслужбу Кіровоградського обласного ЦКПХ.

Фахівці Центру підтвердили при дослідженні видаленого гельмінта, що це була самка.

«Зразок біологічного матеріалу гельмінта був направлений на підтвердження до Національної вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України, і на підставі верифікації остаточний діагноз підтвердився: «Дирофіляріоз верхньої повіки», – зазначила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

Довідково: Дирофіляріоз (лат. dirofilariasis) — це зоонозний гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria. У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється підшкірними вузлами, вузловими ураженнями легеневої паренхіми, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

За словами Надії Оперчук, перші випадки дирофіляріозу на Кіровоградщині почали реєструвати у 2003 році. Протягом 2022-2023 року цю хворобу в області не реєстрували.

Нагадаємо, у центрі Кропивницького спіймали лисицю з підозрою на сказ (ВІДЕО)

Читайте також: семирічний хлопчик з Кіровоградщини вилікував туберкульоз

Поширити:

Залишити коментар:

коментар