Семирічний хлопчик з Кіровоградщини вилікував туберкульоз

Ілюстративне фото

Хвороба 7-ми річного Максимка (ім’я змінено) розпочалася несподівано для його родини. Мама думала, що в сина звичайна простуда, однак там приховувався туберкульоз.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на комунікаційницю БО «100 відсотків життя. Кропивницький», Вікторію Семененко.

“Я думала, що у сина вірусна інфекція. Все так починалося: слабкість, незначне підвищення температури, кашель. Власне, саме кашель мене і насторожив. Він спочатку був вологим, потім став сухим. Ми звернулися до сімейної лікарки, яка і направила на подальші обстеження. Спочатку це була консультація у лікаря в обласній дитячій лікарні. Там ми здали аналізи і чекали заключення. Однак результат був не на нашу користь. Наступний медичний заклад – протитуберкульозний диспансер. Вже там ми почули, що у сина туберкульоз. Для нашої сім’ї, в якій ніхто ніколи не хворів на таку недугу, це було шоком”,- розповідає мама хлопчика Маргарита Петрівна (ім’я змінено).

Максиму призначили лікування протитуберкульозними препаратами. Щодня він мав приймати чотири таблетки. Мама розповідає, що в її сина є певні вади із здоров’ям, він і так щоденно приймає ліки, тому відмов у прийомі протитуберкульозних препаратів не було.

Родина проживає у невеличкому селі неподалік Кіровоградщини. Максим перебував під супроводом соціальної працівниці проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що підтримано Глобальним фондом. Вона здійснювала щоденну доставку протитуберкульозних ліків додому для Максимка та контроль прийому терапії. Підтримувала морально та допомагала вірити в одужання. Завдяки проєкту щомісяця родина отримувала мотиваційні сертифікати на безкоштовні продукти харчування.

Лікування тривало пів року. Наразі хлопчик поборов недугу та почувається добре. Мама дякує за підтримку та закликає бути уважними до перших тривожних симптомів у дітей.

“Загалом благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» у рамках вище згаданого проєкту станом на березень 2024 року здійснює соціальний супровід 286 людей, з яких 36 – діти. Ефективне лікування у минулому році завершило 378 людей. Спільна робота – медичних та соціальних працівників у формуванні прихильності до
лікування мотивує хворих на туберкульоз завершувати лікування”,- підсумовує Вікторія Семененко.

Нагадаємо, на Кіровоградщині тривають виїзні обстеження на туберкульоз

Читайте також: мама вилікувалася, а діти захворіли. Історія родини з туберкульозом

Поширити:

Залишити коментар:

коментар