На Кіровоградщині створили робочі групи, які перевірятимуть якість питної води

© istockphoto
У Кропивницькому створили робочу групу з перевірки якості та безпечності питної води. 

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на пресслужбу Кропивницької міської ради.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області сформувало в громадах Кіровоградщини  робочі групи з перевірки правил утримання об’єктів питного водопостачання та водовідведення відповідно до вимог законодавства .

“Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо. Тому до питання вибору джерел води слід підходити з особливою обережністю. Особливу увагу треба звернути на воду з громадських та приватних колодязів, тому що не завжди джерельна, колодязна вода на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, талий сніг, грунтові та стічні води і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві2,- йдеться у повідомленні фахівців.

Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років. При приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води у колодязях та каптажах є недотримання їхніми власниками ключових вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, а саме:

– розміщення на відстані менше 20 м від криниці вигребів, дворових вбиралень, купи гною, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, аміаком та нітритами;
-вільний доступ домашніх тварин та птиці до джерел водопостачання, з фекаліями яких у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми;
– неналежний захист колодязів від поверхневого стоку – дощових і талих вод.

Власникам колодязів чи каптажів необхідно щорічно проводити планове обстеження цих споруд, поточний ремонт, чищення та дезінфекцію, а також лабораторні дослідження води.

Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватись елементарних правил:
– для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
– не пити воду з випадкових джерел;
– при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
– воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
– не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
– кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар