У Кропивницькому обговорили можливість полювання на хижих тварин в умовах воєнного стану

Повномасштабне вторгнення росії на територію України призвело до збільшення популяції диких тварин, які мігрують з небезпечних територій до відносно спокійних. Однак попри початок полювального сезону врегулювати чисельність тварин не можливо.

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко, інформує Перша електронна газета.

За словами начальника обласної організації українського товариства мисливців і рибалок Миколи Головка, станом на 17 серпня кількість хижаків в області зросла до 1130 голів. (За статистикою 2021 року їхня кількість складала 1032).

Однак, за словами Павла Конопка, Кіровоградська ОВА не може дати або не дати дозволу на полювання, оскільки в адміністрації не мають затверджених Міністерством довкілля та Міністерством агрополітики лімітів кількості і видів тварин, які підлягають відстрілу. Лише після того, як всі необхідні інстанції затвердять ліміти, Кіровоградська ОВА зможе дозволити відстріл тварин.

“Наша область направила запит на отримання лімітів до Міндовкілля ще у березні 2023 року. Однак, наразі вони ще не затвердженні і це означає те, що ми не можемо дозволити полювання на території області, як для мисливців, так і ветеринарної експертизи”, – зазначив посадовець.

Відтак, особливої актуальності набуло  питання поширення сказу лисиць у регіоні. За словами Павла Конопка, раніше їстівні вакцини від сказу для диких тварин розкидали за допомогою  дронів. Під час війни цей спосіб став недоступним, тож зараз такі вакцини розкладають вручну.

“Звісно, таким чином ми можемо охопити значно меншу територію і це не допомагає так дієво, як раніше. До того ж, наразі дуже багато тварин емігрували з зон активних бойових дій, їхня чисельність на території області значно збільшилась, від того ми й фіксуємо спалахи африканської чуми свиней та сказу, які небезпечні і для свійських тварин, і для людей”, – додав Павло Конопко.

Фото: Олексій Каприця.

Нагадаємо, на Кіровоградщині зростає кількість хижаків, які мігрують з небезпечних регіонів

Читайте також: 36 випадків сказу тварин зареєстрували на Кіровоградщині за рік

Поширити:

Залишити коментар:

коментар