36 випадків сказу тварин зареєстрували на Кіровоградщині за рік

© Pexels

За 2022 рік в області зареєстрували 36 випадків захворювання тварин на сказ та оголосили 27 неблагополучних пунктів. Захворювання було зафіксовано серед котів, лисиць та собак.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Держпродспоживслужби.

Спеціалісти державних установ ветеринарної медицини протягом минулого року щепили проти сказу 113 920 собак та 84 733 котів (всього 198 653 тварини).

Щоб захистити себе та близьких від захворювання на сказ, необхідно дотримуватись певних правил при поводженні з тваринами:

  • власникам собак та котів регулярно вакцинувати своїх тварин;
  • вигул тварин здійснювати на короткому повідку з використанням намордників на облаштованих майданчиках для вигулу тварин;
  • дворових собак у приватних садибах утримувати у вольєрах;
  • не дозволяти дітям годувати або бавитись з будь-якими тваринами, незалежно від того домашні вони чи безпритульні;
  • стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які втратили страх перед людиною;
  • уникайте контактів з потенційно небезпечними тваринами – не слід кормити, гладити, ловити та лікувати хворих тварин тощо;
  • не заводьте собак і кішок заради забави, не викидайте домашніх улюбленців на вулицю.
Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком запалення головного мозку зі швидким ураженням центральної нервової системи. У разі несвоєчасного проведення профілактичних щеплень та зволікання з наданням медичної та ветеринарної допомоги смерть людини та тварини неминуча. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини. Хвороба передається при укусах скаженою твариною (90% випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру чи слизові оболонки (10% випадків).

Нагадаємо, у 2021 році на Кіровоградщині також зафіксували 36 випадків сказу тварин.

Читайте також: Де на Кіровоградщині вакцинувати тварин від сказу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар