Кропивницькі водії найрідше користуються пасками безпеки, – дослідження

© Unsplash

В Україні нема жодного міста де хоча б половина водіїв використовували паски безпеки. Найвищий показник має Київ – 48,2% водіїв користуються ременями, друге місце посідає Львів – 40%. Найменші показники серед усіх обласних центрів у Кропивницькому – 15%.

Такі дані оприлюднили під час презентації в УКМЦ щорічного дослідження ГО “Vision Zero” щодо користування пасками безпеки, повідомляє Перша електронна газета.

Загалом в Україні близько 26% водіїв користуються пасками безпеки. Цей показник у порівнянні з минулим роком майже не змінився. Натомість у Кропивницькому він навіть трохи зріс – із 11,6% до 15%.

Korystuvannya remenyamy bezpeky v mistah Ukrayiny 2020 724x1024

Така поведінка українських водіїв загрожує їхньому життю і здоров’ю, адже без ременя безпеки ризики отримання тяжких наслідків в аварії зростають. За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, пристебнутий пасок міг би врятувати 50% жертв аварій зі смертельним підсумком. ВООЗ називає ігнорування ременів безпеки одним із ключових факторів ризику, що впливає на безпеку дорожнього руху, нарівні з перевищенням швидкості, кермуванням у нетверезому стані, та відволіканням на телефон під час кермування.

© Pexels

Учасники презентації розповіли, що у 2020 році відбулися позитивні зміни в напрямку посилення відповідальності водіїв за невикористання пасків безпеки. Кабмін вніс зміни до правил дорожнього руху, згідно з якими водії та пасажири таксі також повинні пристібатися. Цей виняток діяв до листопада 2020 року. Також, тепер пристібатися повинні інструктори з водіння.

“Сьогодні величезна проблема – масове ігнорування ременів безпеки. Є типова звичка ними не користуватися. На це є дві основні причини – мізерні штрафи на рівні 51 грн та велика кількість міфів і упереджень серед водіїв та пасажирів щодо . Малий штраф створює враження неважливості, що це можна порушувати незважаючи на те, що це ціна життя. Штрафи – це не про наповнення бюджету, а про стимулювання звички пристібатися”, – зауважила  директорка Центру демократії та верховенства права Олеся Холопік.

За словами експертів, у 2017 році пасками безпеки користувалися 15% водіїв, але на хвилі промоції законопроекту про збільшення штрафу до 800 грн – користування ременями зросло на 20%. Це свідчить про ефективність такого методу стимулювання водіїв до виконання цієї обов’язкової вимоги правил дорожнього руху.

Нагадаємо, водійка Mercedes відчиняла двері своєї автівки і розбила вікно “швидкої” у Кропивницькому.

Читайте також: Як уникнути ДТП на зимовій дорозі

Remeni bezpeky riven korystuvannya 2020 1024x724 (1)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар