Що робити, коли відчуваєте емоційне вигорання – поради психологів

©delai-vibor.com

Вигорання («burnout syndrome») – важкий стресовий стан, який призводить до сильного фізичного, розумового та емоційного виснаження. Емоційне вигорання – це синдром, що виникає внаслідок хронічного стресу, пов’язаного з роботою. Часто його ще називають професійним.

Як боротися з таким станом, пояснюють фахівці УВКБ ООН в Україні, передає Перша електронна газета.

За статистикою, найбільш вразливими професійно є вчителі, соціальні та медичні працівники, поліцейські та керівники. Але і війна внесла свої корективи, бо хронічний стрес тут безжальний: симптоми вигорання у людей з’являються все частіше.

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров‘я) виділяє три основних симптоми емоційного вигорання:

  • Почуття виснаження або втоми.

У зв’язку з цим може порушуватися сон, з’являтися проблеми із концентрацією, різні захворювання внаслідок зниження імунітету.

  • Інтелектуальна й емоційна дистанція з роботою.

Відношення до роботи може змінитися на негативне і цинічне, може з’являтися прагнення віддалятися від колег, відсутність мотивації, негативне сприйняття реальності.

  • Зниження професійної ефективності.

У цьому контексті можуть з’являтися відчуття неспроможності, сумніви у власних здібностях і компетентності.

У 2006 році Бельгія однією з перших країн визнала вигорання професійною травмою. За статистикою А. Груцели 2022 року, 7 з 10 працівників віку 45+ переживали або будуть переживати вигорання.

Британська «Програма охорони здоров’я для практиків» (практиками названі тут ті, хто працює в фокусі «людина-людина») розробила короткий тест «Як дізнатися, що ти вигорів/ла?».

Чи близькі тобі наступні твердження?

  • Хтось із близьких людей просить тебе менше працювати;
  • За останні місяці ти відчуваєш злість або обурення стосовно своїх колег;
  • Ти відчуваєш вину, що не проводиш достатньо часу з друзями, рідними чи навіть собою;
  • Ти «надто емоційний/а», можеш розплакатися або відчувати тривогу без зрозумілих на це підстав.

Якщо на 2 і більше з цих питання ти відповідаєш «так», імовірно, настав час для змін.

Для профілактики вигорання варто включити у своє життя такі корисні звички:

  • Розділяти робочий час та час для відпочинку: вимикати звук робочих чатів, не відповідати на листи чи дзвінки після роботи чи на вихідних, намагатися користуватися тільки робочим номером для робочих контактів.
  • Робити невеличкі перерви упродовж робочого дня, і обов‘язково – перерву на обід. Бажано цей час проводити поза офісом чи місцем роботи, прогулянка на свіжому повітрі може підняти настрій та долати сил.
  • Потурбуватися про своє тіло : зробити щось приємне, що давно хотілося (ванна, масаж, йога тощо), а також ввести якийсь приємний ритуал для тіла на постійні основі.
  • Якщо працюєш вдома, на чітко визначений для роботи час за можливості іти в іншу кімнату та перевдягатися в інший одяг, щоб для себе відділяти цю активність від свого буденного життя.
  • Звісно, важливо пам‘ятати про повноцінний сон, збалансоване харчування та фізичні вправи на регулярній основі (не силувати себе, а знайти спосіб робити це з користю та в задоволення).

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар