У громадах Кіровоградщини досліджують інструменти місцевої демократії

© Freepik

В Олександрійській, Знам’янській та Приютівській громадах проаналізовані положення, які регламентують використання інструментів локальної демократії. Таким чином команда громадської організації «Нова Дружківка» завершила перший етап проєкту «Взаємодія для розвитку місцевої демократії», мета якого сприяти розвитку місцевої демократії та залученню до цього процесу ВПО.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ГО.

«Проведений аналіз яскраво демонструє наскільки неоднорідним може бути підхід в різних громадах до впровадження інструментів локальної демократії. Мова йде про забезпечення можливості реалізації громадянами своїх конституційних прав, перш за все.

Так спільним є завищення кількісних вимог щодо використання того чи іншого інструменту: коли необхідно зібрати 10 або 25 тисяч підписів під ініціативою проведення загальних зборів або громадських слухань, стає зрозумілим неможливість цього.

І ще одна фундаментальна річ, як на мене, це визначення суб’єкта, який має право використовувати такі інструменти. Навіть в межах однієї громади і одного положення зустрічаються поняття: житель, мешканець, член територіальної громади тощо. Це суперечить принципу правової визначеності та не дає чіткої відповіді на питання, наприклад, чи може брати участь в місцевому самоврядуванні особа з числа ВПО.

Отже, поки в статуті або положеннях не буде застосовуватись єдиний підхід, складно буде розуміти, хто має право, а хто ні», – зазначив Роман Кисленко, аналітик проєкту.

Результати аналізу були презентовані під час робочих зустрічей з секретарями місцевих рад Знамʼянської, Олександрійської та Приютівської громад.

ZG

OG

«У першу чергу, демократія – це показник свідомості людей і керівництва громади. Тому ми намагаємось у себе в громаді використати всі її аспекти, – прокоментувала Вікторія Лисенко, секретар Приютівської селищної ради.

Ми плануємо розробити статут та стратегію розвитку. Ці документи ми напрацюємо разом з програмою DOBRE і командою «Нової Дружківки».

ВПО Приютівської громади активно включилися в життя громади, деякі з них вже придбали житло і вирішили залишитися. Тому вони для нас вже свої. Вони в курсі подій і актуальних проблем, готові діяти і покращувати ситуацію в громаді».

DSC05372

Мета проєкту «Взаємодія для розвитку місцевої демократії» – сприяти довгостроковій інтеграції ВПО в громади в контексті доступу до інструментів місцевої демократії та можливості впливати на питання, які безпосередньої їх стосуються.

У наступному етапі проєкту для мешканців та переселенців з трьох громад проведуть навчання з використання інструментів локальної демократії та роботи з конфліктами у громадах.

DSC05353

Проєкт «Взаємодія для розвитку місцевої демократії» реалізується громадською організацією «Нова Дружківка» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар