Сесія таки відбулася: чи намагаються у міськраді Кропивницького повалити конституційний лад?

міський голова Кропивницького Андрій Райкович та секретар міськради Андрій Табалов

Політична криза у Кропивницькому набуває ще більших масштабів. Сьогодні, 7 квітня, у той час, поки міський голова і депутати більшості проводили сесійне засідання за участю 21 депутата, один з обранців від демократичної опозиції Володимир Смірнов, подав заяву до СБУ про спроби повалення конституційного ладу в Україні. А присутні у залі депутати ухвалили звернення до правоохоронних органів про припинення правопорушень відсутніми у залі депутатами.

Як і передбачалося, сьогодні, 7 квітня, половина депутатів міської ради, які називають себе демократичною опозицією, не прийшли на сесійне засідання. Проте, міська рада у складі 21 депутата і міського голови розпочали свою роботу без них, мотивуючи це тим, що у місті потрібно вирішити багато надважливих питань.

Правомочність засідання сесії у такому складі підтвердила керівниця юридичної служби міськради Марина Смаглюк:

“Сьогодні розпочата робота відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування” і ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”. Я рекомендувала депутатам врахувати при підрахунку голосів статтю 12 ЗУ “Про місцеве самоврядування”, яка визначає, що на міського голову розповсюджуються повноваження і статус депутатів місцевих рад. Ця норма відсилає нас до ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, де визначено, що депутат місцевої ради має право ухвального голосу в питаннях, які належать до повноважень міської ради. У сукупності, з урахуванням ряду статей законів та деяких роз’яснень, які ми знайшли у Асоціації міст України, голос міського голови можна враховувати”.

Чому керівниця юрвідділу не заявила про ці норми законів на минулих двох засіданнях, коли при складі 21 депутат + міський голова засідання не проводились, вона відповіла: “Бо мене не запитували”.

Поки міська рада засідала у такому складі, депутат Володимир Смірнов поніс заяву на ім’я начальника Управління СБУ в Кіровоградській області генерал-майора Олега Аркуші. Про це депутат розповів у прямій відеотрансляції на своїй сторінці у Фейсбуці.

У заяві депутат просив вжити заходи щодо забезпечення законності та протидії спробам повалення конституційного ладу в Україні.

Порушення конституційного ладу, на думку Смірнова, полягає у проведенні сьогодні, 7 квітня, засідання міської ради Кропивницького за присутності 21 депутата. Смірнов стверджує, що це є прямим порушенням Регламенту міської ради, де зазначено, що пленарне засідання є правомочним за умови участі у ньому більше половини депутатів від загального складу ради, яка становить 42 депутати. Депутат стверджує, що Андрій Райкович знав про цю норму, свідомо пішов на її порушення за  сприяння секретаря міськради Андрія Табалова.

У цей же час, побачивши дії Смірнова у прямій трансляції, депутат Андрій Кролевець запропонував покарати депутатів, які не ходять на засідання.

“В той час, коли треба було б знаходитись у сесійній залі і працювати на громаду, ця людина знаходиться в кабінетах СБУ. Я не дуже поважаю людей, які живуть подвійними стандартами. Кажуть про закони, регламент і таке інше, і самі тут же їх порушують”, – сказав він.

Спираючись на своє право, як депутата місцевої ради, згідно ст. 15 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” депутат Кролевець заявив, що він вимагає усунути порушення, яке на його думку, чинять відсутні в залі депутати. А саме: порушують свій обов’язок брати участь у роботі ради, який прописаний у п. 2 ст. 18 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”. Кролевець попросив міського голову дати доручення юридичній службі оформити звернення від депутатів міськради до правоохоронних органів про припинення порушень законів України.

“Я публічно, у вашій присутності, даю доручення юридичному управлінню і службі по боротьбі з корупцією підготувати і подати відповідні звернення до правоохоронних органів про припинення правопорушень депутатами міської ради, які відсутні сьогодні”, – заявив у відповідь міський голова.

Після невеликої перерви у засіданні депутати підтримали це звернення.

Нагадаємо, сьогодні вже 3 засідання на яке не прийшли депутати демократичної опозиції. 30 березня група цих депутатів заявила про ситематичне блокування їх ініціатив і невиконання прийнятих рішень, через що вони оголосили бойкот більшості у раді.

Брати участь у засіданнях депутати “Батьківщини”, “БПП” (крім Сергія Кріпака та Андрія Кролевця), “Радикальної партії Ляшка”, “Самопомочі” та “Свободи” збираються лише після виконання їхніх вимог.

Гра престолів по-кропивницьки: “тарифне питання” спричинило чергову політичну кризу у міськраді

Поширити:

Залишити коментар:

коментар