Жадан привезе у Кропивницький “Лінію Маннергейма”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Лінія Маннергейма/ Джерело: портал "Культурно"

31 березня Сергій Жадан приїде у Кропивницький із новим проектом “Лінія Маннергейма”. 

Як повідомив Першій електронній організатор концерту у Кропивницькому Олександр Ратушняк, дата уже затверджена із представниками проекту.

Із мистецького фестивалю “Ї”, який проходив улітку, Олександр Ратушняк привіз відео-запрошення для кропивничан:

“Перебуваючи в Тернополі на фестивалі “Ї”, я зустрівся із нашим добрим знайомим Сергієм Жаданом. Він створив новий проект, який називається “Лінія Маннергейма”. Ось ви можете побачити звернення від них, де вони запрошують кропивничан на концерт-презентацію проекту, яка планується в нашому місті взимку”, – розповів Першій електронній Олесандр Ратушняк.

Новий проект розпочали: Олег Каданов (гурт “Оркестр Че”), Євген Турчинов (“Собаки в космосі”) і Сергій Жадан. Вони зараз напрацьовують новий матеріал і в Тернополі фактично відбувся дебют цього проекту. Це якісно інший матеріал, ніж був із гуртом “Собаки в космосі”:

“То був драйвовий ска-панк проект, де на першому плані все ж таки йде рок-музика із текстами Жадана. Тут же, у новому проекті, більше тексту на фоні музики. Це більш філософські і ліричні мотиви. На концертах “Жадан і Собаки” ми танцюємо, а на “Лінії Маннергейма” – слухаємо, міркуємо, задумуємося над тим, куди йдемо”, – каже організатор.

У фактичному значенні “Лінія Маннергейма” – це чіткий план захисту від Росії. У свій час фортеці і розбудови цієї лінії захистили Фінляндію від окупації. Тоді ця країна була часткою Російської імперії, а у складі радянської Росії не опинилася завдяки тій самій лінії, побудованої Міністром оборони Фінляндії.

“Одна з очільних пісень однойменна проекту – “Де твоя Лінія Маннергейму”. Тобто кожен має собі внутрішньо виставити цю лінію захисту проти експансії Росії: культурної, гібридної, інформаційної, в тому числі мілітарної. У новий проект входять і старі, і нові поезії Жадана у новій інтерпретації. Жадан читає їх у своїх специфічних інтонаціях, а хлопці роблять музичний супровід”, – додає Олександр Ратушняк.

Нагадаємо, гостро-соціальний ска-панк проект “Жадан і Собаки” у грудні виступив у Кропивницькому в рамках ювілейного всеукраїнського туру, присвяченого 10-й річниці творчої діяльності гурту. Під час двогодинного виступу музиканти тішили публіку як новинками, так і геть старими піснями із перших записів, аби прихильники мали можливість прослідкувати яскравий десятилітній шлях харківських панків.

Окрім того, напередодні відбулася зустріч із українським поетом, прозаїком та перекладачем Сергієм Жаданом. Перед концертом гурту “Жадан і Собаки в космосі” автор привіз у Кропивницький свою книгу «Інтернат». Під час зустрічі письменник розповів, що радить їхати у Кропивницький колегам-письменникам.


Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар