Сергій Жадан: Ми говоримо своїм колегам обов’язково їхати у Кропивницький

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 6 грудня, у Кропивницькому відбулася зустріч із українським поетом, прозаїком та перекладачем Сергієм Жаданом. Перед концертом гурту “Жадан і Собаки в космосі” автор привіз у Кропивницький свою книгу «Інтернат». Під час зустрічі письменник розповів, що радить їхати у Кропивницький колегам-письменникам.

«Я хотів би почати не про книгу, а про ваше місто. В нас насправді зав’язалась  дружба, доволі щира не пов’язана  на якихось меркантильних речах. Минулорічний концерт нам справді дуже сподобався. Я до чого це все веду до того, що  ми живемо в одній країні, в одному суспільстві, часто дуже мало один про одного знаємо. Про Кропивницький, я думаю, багато хто з нас, українців, якщо знає щось – то у випадку перейменування з цією епопеєю Кропивницький-Кіровоград. Таке враження, що ми закриті кожен в своїх стінах і про своїх сусідів мало що знаємо, – розповідає Сергій Жадан і додає, – Відповідно, ця культурна інтеграція між регіонами вона теж страшенно слабка. У нас немає, на жаль, державної культурної політики. Якісь приватні ініціативи існують лише у містах-мільйонниках. Насправді це доволі нездорова ситуація, яку треба міняти. Міняти це доводиться нам. Нам пощастило що ми познайомилися з Олександром, а Вам пощастило що у вас є такий університет де є такі викладачі»

DSC_0205

«Ми завжди говоримо своїм колегам-письменникам: обов’язково поїдьте в Кропивницький. Це незвичайне місто там велика кількість фантастичної, шаленої публіки. Нам приємно бути знову у вашому місті!» – додає письменник.

DSC_0210

«Він – надзвичайно плідний автор український поет, прозаїк, який видає останнім часом досить потужні книги», – каже організатор зустрічі Олександр Ратушняк.

«Одного разу прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь. Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться тобі» – власне ці рядки й говорять про те, що чекає на сторінках нового роману Сергія Жадана «Інтернат». За словами організатора зустрічі, “Інтернат” особливий тим, що це книга про війну очима мешканців Донбасу:

«Книга дуже вражаюча, зворушлива  і актуальна. Вона про сучасну війну на Донбасі. Сергій показав ту війну очима мешканців того краю. На рівні вражень скажу, що мене потрясла ця книга. Вона в деталях. Йому (автору – ред.) вдається таке явище сугестія (навіювання), тобто він сугестує жах війни ти відчуваєш його в деталях, образах та подробицях», – ділиться враженнями Олександр Ратушняк.

DSC_0057

Війна ні до кого з нас не стукала в двері, просто сама собі прийшла. Та в домівки деяких вона просто-таки вдерлась. Одним з таких і є Паша, шкільний учитель з Донбасу. За словами автора книги Сергія Жадана, його герой починає відчувати війну тільки тоді, коли вона торкається його дому:

DSC_0192

 «Я над цим романом думав ще з 2014 року, підходив до нього доволі повільно, доволі болісно тому що тема не дуже проста. Одного разу я побачив свого героя, цю ситуацію і написав. Цей роман про цивільних людей. Головний герой цього роману максимально цивільний та мирний вчитель. Він вчитель української мови на Донбасі – його звати Паша – він викладає у невеличкій школі на невеличкій залізничній станції. Очевидно, як багато викладачів української мови на Донбасі, він говорить українською лише на уроці, а виходячи на перерву переходить на звичну російську. І ця мовна роздвоєність фактично визначає його характер та темперамент. Головний герой довгий час дистанціюється від війни та політики. Робить вигляд, що його це не стосується і ці речі далекі від нього але потім в якийсь момент ситуація різко змінюється. Лінія фронту насувається і от, в сусідньому містечку починає мінятися влада, з міста виходять українці – заходять росіяни. Ситуація ускладнюється тим, що в тому місті лишається племінник головного героя. Паша постає перед вибором йому потрібно щось робити щоб врятувати свого племінника і він переходить лінію фронту щоб повернути його», – говорить автор про  книгу «Інтернат».

DSC_0044

DSC_0090

DSC_0100

DSC_0103

DSC_0108

DSC_0140

DSC_0162

DSC_0172

DSC_0234

DSC_0088

Ірина Маслюкова для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар