«Громадянська непокора» : Завжди май свою точку зору!

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Поки на Донбасі притихла війна, а економіку країни трохи «підрівняли» кредити, влада згадала про місцеві вибори, які за Конституцією треба проводити не пізніше осені цього року. Нові вибори пропонують проводити по-новому. І саме зараз легко отруїтися солодким дурманом привабливих лозунгів і тимчасових кандидатів на всі смаки. 

Ще не прийнято навіть закон, за яким будуть обирати нових місцевих депутатів, а політики вже прицінюються: скільки ж ми у міську раду зможемо привести однопартійців? Тепер обіцяють відчинити міцно зачинені двері столичних політичних клубів, в які у своїй більшості перетворились як провладні, так і опозиційні партії.

Голова об’єднання «Громадянська непокора» Павло Пасенчук розповів про перевірені часом правила, за якими можна розпізнати політика-брехуна.

– Нам усім пообіцяли обирати депутатів за відкритими партійними списками, – говорить Павло Пасенчук. – Нова система виборів дає змогу виборцю самостійно визначити рейтинг у списку будь-якому політику. Таким чином хто потрапить до міської ради тепер вирішуватиме не голова міського осередку, а звичайний громадянин. Партійних функціонерів тепер змусять орієнтуватись на людей, яким виборці довіряють, за якими хотіли б піти. Бо якщо рядові громадяни політикам не віритимуть, то партії можуть «згоріти», якщо поставлять таких кандидатів у список. Як нова система спрацює на практиці, ніхто не знає, однак у багатьох країнах така система позбавила міські ради корупції і казнокрадства.

– Що тепер очікувати від політичних партій та майбутніх кандидатів?

– Я вважаю, що нова система стає складнішою для підкупу виборців: поставити у кожному дворі лавку чи майданчик для дозвілля, відремонтувати дорогу – неможливо. Тож найпростішим шляхом до серця виборця стане обіцяння близьких кожному бажань, наприклад, миру і добробуту.

– Як дізнатись, що обіцяного не доведеться все життя чекати?

– Перше на що пропонують звернути увагу активісти «Громадянської непокори» – це не вірити на слово, а згадати, що робила та чи інша людина за весь час своєї кар’єри політика, бізнесмена, активіста.

Ще небезпечніше довіряти голос людині, яка тільки роздає обіцянки та не має за спиною ніякого політичного минулого. Хто знає, чим неприємним такий новоспечений політик здивує виборців у міській раді?

Якщо крім безвідповідальних обіцянок та наявної бурхливої активності тільки перед початком виборчих кампаній кандидат більше нічим не помітний, то віддавати такому кандидату свій голос не варто.

– Як же тоді оцінити кандидата?

– Оцінки кандидатам треба робити без огляду на приналежність до «хороших» чи «поганих» партій: чи це «демократи», чи «колишні». Адже політики люблять мігрувати, і тому важливі не тільки заяви, але й голосування, дії кандидата. Діло, а не слово треба перевірити.

– Що порадите людям, які підуть на вибори?

– Одна проста порада і побажання: якщо віднестись до виборів відповідально, то місцева влада може виявитись не такою поганою, як про неї думали раніше і зможе тоді щось зробити корисне. Але для цього треба, щоб той, хто читає цю статтю, разом із друзями, знайомими, і всіма, кому довіряє, обрав владу зважено і розумно. І не треба забувати, що завжди треба мати свою точку зору і на політику, і на життя. Саме ця відповідальність громадян може врятувати наше місто, Кіровоградщину і Україну.

Прес-служба ГО «Громадянська непокора»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар