Травмованого воїна АТО відпустили з Кіровоградського СІЗО (ФОТО, ВІДЕО)

Травмованого заступника командира роти батальйону «Азов» Андрія Пастушенка, якого працівники міліції не дали транспортувати зі світловодської до київської лікарні, а пізніше за рішенням суду заточили до СІЗО, відпустили після внесення грошової застави.

Зустрічати бійця приїхали бойові побратими з “Азову”, активісти.

До СІЗО прибув також голова Кіровоградської ОДА Олександр Петік.

За інформацією, яку розповсюдила прес-служба управління ДПтС України в Кіровоградській області, 1 серпня заступник командира роти батальйону “Азов”  Андрій Пастушенко потрапив у ДТП на Кіровоградщині, рухаючись по автодорозі Полтава – Олександрія за межами населеного пункту с. Олексіївка Світловодського району Кіровоградської області, не впоравшись з керуванням, допустив виїзд на узбіччя з подальшим перекиданням у кювет. На думку прес-служби установи Пастушенко, не маючи при собі передбаченого законом дозволу у невстановлений на досудовому слідстві період, незаконно придбав у невстановленої на досудовому слідстві особи вогнепальну зброю та бойові припаси, які, незаконно зберігаючи при собі перевозив на автомобілі Opel Vektra.

Ухвалою Світловодського міськрайсуду Кіровоградської області від 02.08.2014 року обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 15 днів починаючи з 14-ї години 01.08.2014 року.

Андрія Пастушенко було доставлено до Кіровоградського слідчого ізолятору співробітниками ОВС 03.08.2014 року, по прибуттю до СІЗО, був оглянутий черговим медичним працівником, у тому числі і на наявність тяжких ушкоджень, а 04.08.2014 року, пройшов поглиблений лікарський огляд. До прокуратури Кіровоградської області було направлено повідомлення про тілесні ушкодження у Пастушенка А.І. (забій м’яких тканин правого ока та верхніх третин плечей ).
Під час медичного обстеження черговим медичним працівником Кіровоградського слідчого ізолятору Пастушенко А.І. відмовився від будь-якої медичної допомоги, мотивуючи відсутністю необхідності.

Нагадаємо, що сьогодні вночі до СІЗО на виклик до затриманого командира була викликана карета швидкої медичної допомоги. Черговий по СІЗО лікарів до затриманого не допустив.

Заступник  командира батальйону “ОУН”, відомий український письменник і поет Борис Гуменюк так прокоментував ці події: “Головний лікар світловодської лікарні взагалі не мав права віддавати людину, яка побувала у страшній аварії, з травмою черепу, зі струсом мозку, з пошкодженим оком, з вирваною ключницею, який потребує операції. Цей лікар порушив лікарську етику.

Його, героя АТО, який віз зброю на ремонт до зброярні (була потреба встановити коліматори для прицілів, чого у Бердянську просто фізично не було як зробити), везли під дулами автоматів поламаного після аварії практично розіп’ятим у машині. Коли він потрапив до СІЗО, там вже правоохоронці, скажемо так, розпустили чутки, що він сепаратист. Ви знаєте, що в таких закладах роблять із сепаратистами – він міг би не дожити до ранку. На щастя, “сарафанне радіо” затриманих донесло інформацію, що він герой АТО. Більш того, пройшла доба з моменту внесення залогу. Він мав бути звільнений ще о 16:30 учора.

Звісно, зброя не зареєстрована. Практично усі бійці добровольчих батальйонів воюють трофейною зброєю, здобутою в бою. Ця зброя взагалі вилучена зі шхуни, яка везла зброю з Росії сепаратистам. Вона була вилучена і нею був озброєний батальйон. Бойовий командир віз зброю в ремонт, не чинив нею злочинів, зброя у багажнику не становила зброї для жителів Кіровоградщини. Твердження ж про те, що його особу не було встановлено, також неправдиве. На момент винесення судового рішення про затримання його особу було встановлено, було відомо, що він бойовий командир.

Андрій – справжній козак. Захищав Гостинний двір у Києві, був героєм Майдану. Він серце “Азову”. Зараз бійці “Азову” ставляться до нього, як до батька. Він і по віку їм, як батько – йому 53. Людина спить по дві години на добу, чому він і потрапив у ДТП. Заснув за кермом, бо поїхав після нічного чергування на блок-посту”.

Андрія Пастушенка було звільнено з СІЗО після візиту голови ОДА. “Я себе гарно почуваю, бо тільки так себе може почувати людина, яку підтримують і прийшли зустрічати друзі. Дві руки, дві ноги є – значить, нормально. Так, у мене не працює рука, вирвана ключниця, я на знеболювальних. Учора після двох уколів я заснув, мене не змогли б розбудити. Найбільшій біль приходить на третій день після травми. Чи лікували? Перебинтували, Давали знеболювальні. Потребується хірургічне втручання, як мені сказав лікар”, – розповів він після звільнення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар