83 країни світу купують товари Кіровоградщини

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Обсяг експорту товарів з Кіровоградської області за січень–травень 2014р. склав 387,8 млн. дол. США, імпорту – 79,2 млн. дол. Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами з 98 країн світу, з них 83 країни – купували кіровоградські товари.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 21,2% загального обсягу експорту, до інших країн – 78,8% (у січні–травні 2013р. – 23,3% та 76,7% відповідно).

Найсуттєвіші експортні поставки здійснювались до Китаю – 17,6% від загального обсягу експорту (жири та олії тваринного або рослинного походження), Індії – 14,3% (жири та олії тваринного або рослинного походження), Російської Федерації – 10,6% (механічні машини, сіль, сірка, землі та каміння), Єгипту – 9,4% (жири та олії тваринного або рослинного походження, зернові культури), Білорусі – 6,9% (залишки і відходи харчової промисловості, механічні машини), Польщі – 6,1% (залишки і відходи харчової промисловості, рослинні матеріали для виготовлення).

Серед найбільших партнерів-країн ЄС зросли експортні поставки до Великої Британії, Чехії, Італії, Греції, Словаччини, серед інших країн – до Тунісу, Китаю, Лівії, Саудівської Аравії, Єгипту. Водночас зменшилися поставки до Нідерландів, Туреччини, Індії, Іспанії, Грузії, Ірану, Ісламської Республіки, Російської Федерації, Білорусі.

У січні–травні 2014р. з області було експортовано жирів та олії тваринного або рослинного походження на суму 220,2 млн.дол., готових харчових продуктів – на 50,3 млн.дол., продуктів рослинного походження – на 46,6 млн.дол., машин, обладнання та механізмів – на 45 млн.дол., мінеральних продуктів – на 14,1 млн.дол.

Імпорт товарів здійснювався з 63 країн-партнерів. Імпорт з країн Європейського Союзу становив 37,2% загального обсягу імпорту, з інших країн  62,8% (за січень–травень 2013р.  45,1% та 54,9% відповідно).

Найбільші надходження здійснювались з Німеччини – 18,1% від загального обсягу імпорту (механічні машини, м’ясо та їстівнi субпродукти), США – 13% (засоби наземного транспорту, крім залізничного, механічні машини), Туреччини – 9,3% (вироби з чорних металiв, насiння і плоди олійних рослин, механічні машини, текстильні матеріали), Російської Федерації – 8,2% (палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки, чорнi метали).

ГУ статистики в Кіровоградській області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар