У Кропивницькому презентують третю книгу про визвольну боротьбу у 1917-1991 роки

20 жовтня, у п’ятницю, о 14-00 в обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація третьої книги «Призабуті імена: підпілля ОУН на Центральноукраїнських землях»із серії «Визвольна борьба. 1917-1991 роки».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Це результат спільного видавничого проєкту Кіровоградського обласногого краєзнавчого музею, Регіонального центру наукових досліджень з історії України та Кіровоградської обласної організації Національної спільки краєзнавців України. Автором видання є Федір Шепель, упорядниками Сергій Хмара та Артем Безшкуренко.

Видання присвячене одній з малодосліджених тем регіональної історії періоду Другої світової війни – діяльності підпілля Організації українських націоналістів. В даній публікації переважна більшість матеріалів висвітлюють діяльність саме революційної ОУН під керівництвом Степана Бандери, більш відомої як ОУН (бандерівців). Про Організацію українських націоналістів на чолі з Андрієм Мельником – ОУН (мельниківців) згадується побіжно. Така подача матеріалу зумовлена не «ідеологічними» вподобаннями автора тексту або упорядників, а виключно об’єктивними факторами – підпілля ОУН (б) дійсно було більш масовим та оргаіназційно стійким на теренах регіону в умовах окупації.

В основі книги лежать нариси відомого дослідника і краєзнавця Федора Шепеля, які були написані протягом тривалого часу. Наприклад, деякі із історичних нарисів, що увійшли до книги, вперше побачили світ у 1994-1996 роках. Без перебільшення можна сказати, що вказані матеріали є вагомим внеском в історіографію діяльності ОУН у 1940-х роках на Наддніпрянщині.

Окрім нарисів до видання увійшли архівні документи з архівосховищ ГДА СБ України та Державного архіву області. Додамо, що значна кількість ілюстацій, зокрема світлини учасників національно-патріотичного підпілля, на території нашої області публікується вперше.

photo-5296718394764152208-y

Читайте також: Оновлений музей історії української хореографії відкрили в центрі Кропивницького

Поширити:

Залишити коментар:

коментар