Китайський “лохотрон” у Кіровограді

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Напевно, більшість шукачів роботи зустрічали на сайтах з працевлаштування оголошення з пропозицією влаштуватися на привабливі посади типу офіс-менеджера, адміністратора, секретаря, менеджера з персоналу, помічника керівника тощо. Та й не гребують потенційні роботодавці заклеювати такими паперовими оголошеннями все місто. Майже всі вони однакового змісту: робота з документами, укладення договорів з клієнтами, прийом відвідувачів, просторий офіс в центрі міста, доход від 2700 грн. Про те в цих оголошеннях, окрім номерів мобільних телефонів за якими можна записатись на співбесіду, або взагалі немає інформації про роботодавця, його реквізитів та напрямків діяльності, або зазначені красиві назви – «Альфа», ТОВ «Компаньйон» і т.д.

Як з’ясувала Перша електронна, в Кіровограді такі сумнівні оголошення дають дві «контори».

«Прийшовши за адресою вул. 50 років Жовтня, 7а кімн. 319 (приміщення управління статистики) на співбесіду на посаду офіс-менеджера, я отримала анкету, схожу на особову картку з обліку кадрів, але з переліком додаткових питань психологічного змісту. Після заповнення анкети зі мною поспілкувалася досить приємна жінка, Ольга Сергіївна, яка мене добросовісно запевняла в тому, що я пройду необхідне двотижневе стажування і отримаю бажану посаду зі вказаними в оголошенні умовами. При цьому мені повідомили, що їхня компанія займається оптовою та роздрібною реалізацією товарів, лікарських засобів, косметики та тісно співпрацює з їх виробником фірмою «Тяньші-Тієнс», – розповіла нам безробітна Світлана К.

Але, насправді, Світлана, прийшовши на стажування, отримала книжечки з психології та мережевого маркетингу (за які дала в заставу 90 грн.) та отримала запрошення пройти курс лекцій. Відвідавши одну з лекцій, дівчина зрозуміла, що витратила дорогоцінний час на банальний мережевий маркетинг замість того щоб знайти дійсно реальну роботу.

З іншим нашим співрозмовником Олегом, який шукав додаткову роботу за адресою – вул. Медведєва, 1а (бізнес-центр «Червона Зірка») повторилась майже та ж сама історія, щоправда грошей там не просили. Але він пішов далі: після тижня так званого навчання йому запропонували купити акційну продукцію фірми, а потім її комусь перепродати за вигідною ціною, обіцяючи бонуси та премії. Такі «акційні покупки» юнак мав робити щокварталу.

Вже майже рік Олег з надією на результат без особливої вигоди для себе витрачає на цей сумнівний бізнес майже всю свою заробітну плату, отриману за основним місцем роботи – в банку. Каже, що зупинитися не може, бо занадто багато грошей вклав і вірить що рано чи пізно розбагатіє. Через це хлопець навіть втратив кохану дівчину, з якою зустрічався не один рік і збирався створити сім`ю.

«Тієнс (Тянші)» – китайська різнопрофільна виробничо-торгівельна корпорація розвиток якої відбувається за рахунок мережевого маркетингу та цілої низки фінансових пірамід.

З цього можна зробити висновок, що так звані роботодавці, прикриваючись красивими назвами посад, заманюють безробітних до мережевого маркетингу задля власного заробітку. І не лише у Кіровограді, а й по всій Україні. Дуже багато відгуків про них можна знайти на сайті «О работе».

«На жаль, виявити «нечесного» роботодавця не так вже й легко. Один з найпростіших способів це зробити – зібрати якнайбільше інформації про нього. При записі на співбесіду слід дізнатись назву роботодавця, його місцезнаходження, прізвище керівника та всі можливі контакти. Якщо таку інформацію вам не нададуть то краще відмовитись від бажання туди працевлаштуватись», – радить юрист Володимир Кудря.

Тож, при пошуку роботи, будьте пильними і обережними. Не ведіться на привабливі назви посад.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар