Сьогодні кропивницька “Зірка” приймає кам’янську “Сталь”: представляємо суперника

матч Зірка - Сталь у Кропивницькому 25.09.2016

Сьогодні, 27 травня, кропивницька “Зірка” на домашньому полі, у рамках 31-го туру Ліги парі-матч, приймає кам’янську “Сталь”. Матч розпочнеться о 17.00.

Перша електронна традиційно знайомить вболівальників із майбутнім суперником.

Рік заснування: 1926.

Президент: Вардан Ісраелян.

Головний тренер: Якоб Галл.

Веб-сайт: fcstal.com.

E-mail: info.fcstal@ gmail.com.

З футболом у Кам’янському познайомилися понад 100 років тому. Уже в 1913 році існувала Кам’янська футбольна ліга, основу команд якої складали службовці Дніпровського металургійного заводу та гімназисти. Перша світова війна призвела до того, що футбольне життя в місті призупинилося. Хоча вже на початку 20-х років відбувалися періодичні спроби відновити команду, але лише з відродженням металургійного заводу з’явилася можливість розвитку спорту. Документально підтверджено, що вже в 1926 році існувала команда «Металіст», яка регулярно проводила зустрічі.

З 1935 року колектив бере участь у першості України (в перших двох із них – під прапором збірної міста), а в 1936 та 1938 роках – у Кубку СРСР. В 1938 році «Сталь» стала другим призером республіканського чемпіонату, тобто практично восьмою командою України серед тих, які брали участь в сезоні. Цей успіх довго залишався найвищим досягненням кам’янського футболу.

У 1945 році збірна Дніпропетровської області, практично повністю вкомплектована кам’янцями, виграла Спартакіаду УРСР. У 1949 році «Металург» знову став другим у республіканській першості. З 1953 по 1970 рік на перші ролі в міському футболі вийшов «Хімік» (потім «Дніпровець» та СК «Прометей»), який і представляв Дніпродзержинськ (колишня назва Кам’янського) на республіканській та всесоюзній аренах.

В 1976 році було прийняте рішення відновити футбольні традиції Дзержинки. І вже в 1978 році «Металург» переміг в чемпіонаті УРСР серед команд КФК. 7 сезонів у другій всесоюзній лізі не принесли особливих успіхів команді, кращим досягненням якої було 12-те місце.

На 1988 і 1992 (весна) роки припадають й останні перемоги дзержинців у першості області. Команда заводу практично припинила своє існування, і честь заводу захищали команди окремих цехів. Збірна комбінату була знову створена лише в 1998 році, і їй повернули початкову назву – «Сталь».

Керівництво звернуло уваги на проблеми команди, і відразу з’явилися результати. Після успіхів у чемпіонаті області, «Сталь» дебютувала в аматорській першості України, а вже 2001 року дніпродзержинці повернулися на професійну арену. І якщо перші два сезони колектив перебував у середині турнірної таблиці, то в змаганнях 2003/04 років «Сталь» виборола путівку до першої ліги. Дніпродзержинці три сезони займали 8-9 місця в турнірній таблиці, а в сезоні 2006/07 років ще й дійшли до чвертьфіналу Кубку України.

Наступного сезону колектив вибув до другої ліги, де регулярно демонстрував стабільно високі результати (окрім сезону 2012/13 років). А в сезоні 2013/14 років «Сталь» здобула срібні медалі чемпіонату України серед команд другої ліги, і разом з ними отримала путівку до першої ліги. Варто зауважити, що чемпіонством «Сталь» поступилася лише в останньому турі, все друге коло очолюючи турнірну таблицю.

Позаминулого сезону, у перший же свій рік після підвищення в класі, «Сталь» здобула срібні медалі першої ліги та ввійшла до еліти українського футболу. Минулого сезону команда дебютувала в Прем’єр-лізі. Дебютний сезон можна назвати досить-таки вдалим. Адже кам’янці не лише закріпилися в УПЛ, а й посіли досить високе, як для новачка, восьме місце.

Щоправда, по ходу того сезону зі своєї посади був звільнений головний тренер команди Володимир Мазяр, а на його місце прийшов голландський спеціаліст Ерік ван дер Мер. Та й він пропрацював з командою нетривалий період. Нинішній сезон «Сталь» розпочала під його керівництвом, та вже в серпні цього року Ерік ван дер Мер розірвав контракт з клубом за сімейними обставинами. Керманичем наших сьогоднішніх суперників став його співвітчизник та помічник Якоб Галл.

Нині, після восьми турів Ліги Парі-Матч, «Сталь» іде однією сходинкою нижче нашої команди, тобто на десятій позиції, і має на один заліковий пункт менше. Тож, можна сміливо говорити, що на кропивничан знову очікує матч за «шість» очок. У минулому турі підопічні Якоба Галла поступилися донецькому «Олімпіку» з рахунком 2:3. Голами у складі наших сьогоднішніх суперників відзначилися Роман Карасюк та Сільвано Комваліус, котрий реалізував пенальті. Цікаво, що в цьому сезоні всі виїзні поєдинки кам’янців завершилися внічию – 2:2 з луганською «Зорею», 0:0 з полтавською «Ворсклою» та 1:1 з «Дніпром». Є в активі «Сталі» одна перемога над луцькою «Волинню» з рахунком 1:0. А от поєдинки проти «Шахтаря», «Динамо» й «Карпат» були програні.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Перша гра між тоді ще кіровоградськими та дніпродзержинськими спортсменами відбулася ще в 1962 році, коли кіровоградське «Динамо» поступилося в матчі серед команд класу «Б» «Дніпровцю» 0:1. Із «Дніпровцем» кіровоградці провели всього дві гри, в яких раз зіграли внічию, і раз поступилися з загальною різницею м’ячів 1-2=-1.

У другій лізі дніпродзержинський «Металург» був одним із найзручніших суперників для кіровоградців, про що свідчать показники особистих ігор: 7 перемог «Зірки», 5 нічиїх і всього дві поразки. Різниця м’ячів теж відповідна – 18-11=+7.

24 жовтня 2008 року «Зірка» поступилася в Дніпродзержинську 0:1, а в поєдинку 7 червня 2009 року кропивничани перемогли гостей 2:1, і практично здобули першу сходинку в другій лізі. Тієї ж осені в Кубку України «Зірка» знову поступилася, і знову 0:1. У матчі першого кола першої ліги сезону 2014/15 років була чергова поразка – на цей раз із рахунком 1:2 (Андрій Бацула забив у «Зірки», Максим Каленчук та Станіслав Куліш у «Сталі»). У другому колі була зафіксована нічия (за «Сталь» забив Антон Котляр з пенальті, у складі ж «Зірки» відзначився Олексій Чичиков). Тож якщо рахувати ігри зі «Сталлю» в національних турнірах, перевага на боці «Сталі» – три перемоги проти однієї у кропивничан при одній нічиїй.

Цього сезону кропивничани тричі зустрічалися зі “Сталлю” у рамках Прем’єр-ліги. 25 вересня 2016 року кропивницька “Зірка” здобула на своєму полі очко, зігравши в “суху” нічию зі “Сталлю”, 5 березня, у рамках 20-го туру української Ліги Парім-матч, “Зірка” крупно поступилася кам’янській “Сталі” 3:0, а 24 квітня цього року в рамках 26-го туру наша команда мінімально поступилась кам’янчанам на стадіоні «Метеор» в Дніпрі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар