Надання паліативної допомоги на Кіровоградщині ускладнюється через міфи про морфін

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Надання паліативної допомоги на Кіровоградщині ускладнюється через міфи морфін, які виникають як серед лікарів, так і в родинах пацієнтів.

Це питання обговорили сьогодні, 23 вересня, у Кропивницькому, під час прес-брифінгу на тему надання паліативної допомоги на Кіровоградщині.

«Лікарі мають інформувати про можливість використання сильнодіючих знеболювальних. Існує багато міфів серед медичного персоналу щодо морфіну. Наприклад, що його призначення означає завершення життя, адже призначається пізно: за тиждень-два до смерті пацієнта. Це породжує інші міфи із боку родини, яка вважає, що все було б добре, якби не морфін, після якого хворий помер. Хоча це зовсім не пов’язані речі. Ми рекомендуємо використовувати морфін на другій стадії онкологічного захворювання, якщо є потреба. Правильне тлумачення пацієнту і його родині необхідності призначення знеболювальних, розуміння самим пацієнтом його прав (перш за все, право збереження гідності та право на знеболення) може дати шанс змінити ситуацію», – розповіла секретар Міжнародного фонду «Відродження» Ксенія Шаповал-Дейнега.

Також є можливість використовувати знеболювальні вдома:

«Із 2013-го року, коли була змінена нормативно-правова база, з’явилася можливість призначати, виписувати рецепт, залишати пацієнтам запас сильнодіючих знеболювальних засобів на 10-15 діб. Проте цього лікарі часто не знають – це призводить до хибної практики», – пояснила секретар Міжнародного фонду «Відродження».

Паліативна допомога має надаватися як під час радикального лікування, так і після нього, коли точно відомо, що людина не зможе повністю одужати. Крім того, Ксенія Шаповал-Дейнега наголосила, що у системі формування охорони здоров’я паліативна допомога не має забуватися.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар