Об’єднання українців у єдиній церкві – важлива і повчальна подія: різдвяне послання Єпископа Кропивницького і Голованівського Марка

Єпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк

Єпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк звернувся до мешканців Кіровоградщини з різдвяним посланням.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт місцевої єпархії ПЦУ.

Послання Єпископа Кропивницького і Голованівського Марка читайте у повному обсязі нижче:

Христос рождається! Славімо Його!

Улюблені браття і сестри, щиросердечно вітаю вас із Різдвом Христовим!

Народження Христа – незбагненне диво. Бог стає людиною, щоб людину віднайти та спасти від мороку безнадії, вічних страждань. «Він, – як пише апостол Павло, – будучи образом Божим, не вважав за захват бути рівним Богові‚ але принизив Себе Самого, прийнявши образ раба, зробившись подібним до людей, i з вигляду став як чоловік» (Фил. 2:6–7).

Більше того, не могутнім царем, а немічним, непорочним Немовлям прийшов у світ, що у злі та в тіні смерті перебуває. Довірив Себе нам, людям, які уражені первородним гріхом та полонені злом. Відвідав нас, що втомлені безнадією та втратили сенс життя. Став одним із нас, щоб усеціло Себе присвятити нам, послужити кожному, спасти всіх.

Бог прийшов у світ, щоб дарувати любов зневіреним, підбадьорення відчаєним, прощення жорстокосердим, свободу ув’язненим гріхами, примирення розділеним. Усе це звершує просто так, як дар. Чекає лишень, щоб ми цей дар прийняли і з вдячності послужили своїми талантами один одному. Так же безкорисно, сповнені жертовної любові та співучасті до ближнього.

Хіба можливо все це вмістити людському розуму? Хіба можна збагнути велич любові Божої? Лише здивування та захоплення, розчулення та радість, умиротворення та вдячність. Саме такі почуття притаманні сьогоднішнім різдвяним дням.

Саме в ці дні, коли незбагненна радість переповнює наші серця, хочеться ще і ще дякувати Богу. Яка ж безмежна Його любов, яке неймовірне Його милосердя, які незбагненні Його задуми! Та й справді: «Мої думки – не ваші думки, ні ваші путі – путі Мої, говорить Господь» (Іс. 55:8). І там, де ми бачимо поразку, – Всевишній творить перемогу, де неміч – Господь показує силу, де убогість – багатство чеснот. Він викриває всяку неправду, засоромлює гордовитого, картає лукавого, а всяке зло повертає на добро. І коли Він діє, це завжди диво: Бог служить людині, щоб людину спасти.

Цьогоріч ми з особливими почуттями святкуємо Різдво. Вітаю усіх православних Кіровоградщини з іще одним дивом – об’єднанням православних українців у єдиній, святій, соборній, апостольській Церкві – Православній Церкві України.

Це диво не могло б відбутися без допомоги Божої та волевиявлення мільйонів українців, кожного з вас зокрема, які своєю молитвою, старанною працею і щоденним християнським життям долучилися до появи у сім’ї Православних Церков світу ще однієї – Православної Церкви України. Церкви, яка покликана об’єднати усіх православних країни, незалежно від їх національності чи мови. Церкви автокефальної, себто незалежної, визнаної серед Православних Церков-сестер та рівної з ними. Церкви, яка покликана слугувати спасінню народу України, вести до Христа, утверджувати у вірі, надії та любові.

Ця подія дуже важлива і повчальна. Кожен із нас пересвідчився, що коли ми, об’єднані в молитві та любові, ставимо благу мету і діємо спільно, щоб досягнути її, то з Божою допомогою досягаємо цілі, здобуваємо бажане. Сам Христос навчає нас цього, як свідчить євангеліст Матфей, передаючи слова Вчителя: «Істинно також кажу вам: якщо двоє з вас дійдуть згоди на землі просити про всяку річ, то, чого б вони не попросили, буде їм від Отця Мого Небесного; бо де двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, там Я серед них» (Мф. 18:19–20).

Тож висловлюю подяку кожному з вас, брати й сестри, за вашу небайдужість, сміливість, жертовну любов, милосердя, терплячість та довіру. На цьому шляху здобуття церковної незалежності ви зазнали багато скорбот і випробувань, але вірю, що всю цю гіркоту перевершать радощі сьогоднішніх днів. Це повинно нам дати сили і для примирення, і для прощення, і для поєднання у служінні на благо українського народу і славу Божу.

А попереду ще багато цілей. Наша задекларована єдність має стати реальністю. Сьогодні як ніколи ми повинні об’єднатись у молитві до Творця, щоб Він допоміг зупинити агресора, дарував мир Україні, сприяв визволенню поневолених, загоїв рани поранених, оберіг воїнів-захисників, розрадив тих, хто втратив рідних у цій війні, дарував Царство Небесне загиблим героям.

Попереду ще багато завдань, але вірю, що ми зможемо гідно пройти ці випробування і спільними зусиллями, з допомогою Божою, досягнути бажаного: єдності, миру, злагоди, а в кінцевому підсумку – вічного блаженного життя.

Миру, здоров’я, добробуту, многоліття та радості бажаю всім вам. Нехай Усевишній береже кожного з вас, наші родини, нашу Батьківщину. Нехай різдвяна радість супроводжує нас у новому 2019 році, а любов Божа надихає до жертовних учинків та чеснотливого життя.

Христос рождається! Славімо Його!

Різдво Христове,

2018/19 рр.

м. Кропивницький

МАРК, Єпископ Кропивницький і Голованівський

Читайте також: Православна Церква України отримала Томос про автокефалію

Поширити:

Залишити коментар:

коментар