Православна церква України отримала Томос про автокефалію

© Укрінформ

Сьогодні відбулася церемонія вручення Томоса, який було підписано напередодні за участі Президента України Петра Порошенка, митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія.

Справедливість відновлена, і українська церква нарешті зросла та утвердилася“, – сказав предстоятель новоствореної Православної церкви України митрополит Епіфаній, отримавши від Вселенського Патріарха Варфоломія Томос про автокефалію Православної церкви України, повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Укрінформ.

“Тож як після темряви нічної знову сходить сонце, завдяки мудрості Вашої Всесвятості та священного синоду, великою матір’ю-церквою Христовою усунута несправедливість, а справедливість відновлена. І нині дочка українська з волі Божої та завдяки турботі нашої церкви-матері зросла та утвердилася”, – зазначив Епіфаній.

За його словами, саме на Об’єднавчому соборі православних церков України, який пройшов у соборі Святої Софії у Києві 15 грудня, відбулася справжня подія об’єднання. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України.

“Колись ми були поділені, а тепер ми єдині. Тому як раніше інші дочки великої церкви Христової , зокрема в країнах балканських, зверталися до цього апостольського, Вселенського патріаршого престолу за благословенням на автокефальний устрій свого життя і отримали те, чого просили, так і наша помісна церква звернулася до Вашої Всесвятості і отримала те, чого просила. Благословенна ця мить”, – сказав Епіфаній.

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. Згідно з цим документом, Вселенський патріархат проголошує створену в межах України автокефальну Церкву своєю духовною донькою з кафедрою у Києві.

17 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко вперше заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха про надання автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня.

Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу. Утім, 3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали у Константинополі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Читайте також: “Російська православна церква в Україні”: Рада зобов’язала УПЦ МП перейменуватися

Поширити:

Залишити коментар:

коментар