Для чого на Кіровоградщині створили бюро правової допомоги?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Протягом першого півріччя 2016 року відповідно до Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги, відбувається реформа територіальних органів юстиції, яка є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України та надання можливості отримання таких послуг у режимі он-лайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості.

Створення бюро не потребує додаткових витрат державного бюджету, оскільки ресурсне забезпечення бюро правової допомоги здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних, міських, міськрайонних та міжрайонних управлінь юстиції, які припинять свою діяльність.

Згідно з Планом, в кожному районі і місті України будуть утворені бюро правової допомоги як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють в Україні з 1 липня 2015 року. 

На Кіровоградщині таких бюро буде 18: у м. Долинській, смт. Компаніївці, смт. Новгородці, м. Новомиргороді, смт. Устинівці, м. Бобринці, смт. Вільшанці, м. Гайвороні, смт. Добровеличківці, м. Малій Висці, смт. Новоархангельську, м. Новоукраїнці, м. Ульяновці, смт. Петровому, смт. Олександрівці, м. Світловодську, смт. Онуфріївці, м. Знам’янці.

Основна місія бюро правової допомоги – це посилення правової спроможності територіальних громад.

Основними завданнями є:

  • активне правопросвітництво на рівні територіальної громади;
  • точка доступу до електронних сервісів Мін’юсту;
  • прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • безпосереднє здійснення представництва інтересів клієнта в суді.

У бюро надаватиметься первинна правова допомога, тобто консультації всім людям, які не потребують адвоката, а потребують нормального юридичного супроводу.

Таким чином, реформування територіальних органів юстиції, а саме створення бюро правової допомоги, значно розширить для громадян доступ до безоплатної правової допомоги та підвищить правову спроможність територіальних громад.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар