Петицію про заборону російської церкви зареєстрували у Кропивницькому

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© Радіо Свобода

На платформі електронної демократії E-DEM зареєстрували петицію про заборону діяльності Української православної церкви (колишнього московського патріархату) у місті Кропивницькому і по всій Кіровоградській області.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Потрібно заборонити діяльність упц мп на території області та м. Кропивницький як це роблять в інших містах та громадах, областях” – коротко описав проблему автор петиції Максим Катана.

 Збір підписів стартував 10 квітня і станом на 10.30 14 квітня петицію підтримало 455 осіб із 450 потрібних.

Проголосувати можна за посиланням.

Нагадаємо, питання про розмежування української і російської церков п’ять років тому порушив тодішній Президент України Петро Порошенко.

17 квітня 2018 року він вперше заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха про надання автокефалії православній церкві в Україні. Рішення надати Томос про автокефалію було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня того ж року.

Російська православна церква та очільники УПЦ МП відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу. Утім, 3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали у Константинополі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом. А 6 січня 2019 року України отримала Томос.

Проте тогочасні парламентарі не мали єдності щодо цього питання і не просували на законодавному рівні ідею розмежування української і російської церков. А політичні опоненти президента використали це як привід для збурення громадськості, попри те, що окремі представники УПЦ МП відкрито висловлювали проросійські позиції, просували антиукраїнські наративи, підтримували російське вторгнення в Україну, відмовлялися відспівувати українських воїнів, називаючи їх братовбивцями, передавали інформацію про ЗСУ до ФСБ, зберігали в храмах зброю і боєприпаси для окупаційних військ та здійснювали іншу антиукраїнську діяльність.

Натомість, патріотично налаштована влада на місцях почала самостійно ухвалювати рішення про заборону діяльності храмів московського патріархату. Зокрема, УПЦ МП заборонили у Львові, Конотопі, Броварах, Переяславі, Кагарлику, Дрогобичі, Городку та деяких інших містах України.

І лише у травні 2022 року Кропивницька міськрада закликала УПЦ МП розірвати зв’язки з російською церквою.

Обласна рада розглядала питання про заборону московської церкви в Україні 21 гpудня минулого року. Рішення вдалося прийняти лише з другої спроби голосами 33-х депутатів, решта “народних обранців” підтримали присутність російської окупаційної церкви в Україні.

За місяць до цього на розгляд Верховної ради внесли Проект Закону України № 7204 “Про заборону Московського патріархату на території України”, який нардепи відхилили.

У січні 2023-го у Верховній Раді зареєстрували ще один законопроєкт щодо діяльності в Україні релігійних організацій під номером 8371, який наразі очікує розгляду.

Тим часом, проросійські релігійні сили продовжують працювати в Україні, а серед їхніх працівників і прихожан СБУ викриває чимало колаборантів. Зокрема, секретарю Кіровоградської єпархії УПЦ повідомили про підозру через розпалювання релігійної ненависті.

Наголосимо, що ще у 2017 році Кіровоградська єпархія УПЦ МП “відзначилася” відкритою підтримкою російського президента путіна. Тоді у Москві проходило засідання Священного Синоду Руської православної церкви, до складу якого увійшов митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф. Під час засідання була направлена привітальна телеграма путіну з нагоди його 65-річчя. У тексті Синод дякує президенту РФ за підтримку та “за багаторічну сумлінну працю й утвердження миру та згоди між країнами”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар