Що відомо про нового головного прокурора Кіровоградщини

Перший заступник Генпрокурора Олексій Хоменко представив колективу Кіровоградської обласної прокуратури нового керівника – Яна Стрелюка.

Про це за інформацією обласної прокуратури повідомляє Перша електронна газета.

Олексій Хоменко назвав першочерговим завданням, яке наразі стоїть перед прокуратурою, – збір та фіксацію доказів воєнних злочинів, вчинених рф. Серед пріоритетів також злочини проти основ національної безпеки – викриття колаборантів та зрадників. Окрема увага на боротьбі з корупцією та економічних злочинах. Перший заступник Генпрокурора зазначив, що новий керівник прокуратури має достатній досвід для забезпечення належної реалізації функцій прокуратури та виконання поставлених завдань.

Ян Стрелюк подякував за довіру та запевнив, що докладатиме максимум зусиль для забезпечення ефективної та результативної роботи органів прокуратури Кіровоградщини.

Ян Володимирович Стрелюк (1977 р.н., Харківська область) органах прокуратури працює з 1998 року.

В різні роки займав посади:

  • слідчого в апараті прокуратури міста Києва,
  • заступника транспортного прокурора Київської області,
  • начальника слідчого управління Київської області,
  • очільника Фастівської, Обухівської, Васильківської міжрайонних прокуратури,
  • заступника прокурора міста Києва,
  • головного прокурора Полтавської області,
  • прокурора Солом’янського району міста Києва,
  • очолював один із Департаментів Офісу Генерального прокурора.

За цей час Стрелюк опинився в епіцентрі кількох скандалів, безпосередньо пов’язаних з його професійною діяльністю. Про це повідомляють низка всеукраїнських і регіональних ЗМІ.

Уперше Стрелюку довелося піти з посади після справи про підпал квартири активіста Евромайдана, військовослужбовця Віктора Панджакідзе. Квартиру його спалили дотла. В момент скоєння підпалу в будинку знаходилися діти і дружина Панджакідзе, які дивом врятувалися. Як згодом заявив воїн, Міжрайонна прокуратура так і не провела справедливого розслідування по цій справі, навпаки, зробила все, щоб «зам’яти» питання, підробляючи документи. Після такого “розслідування” військовослужбовці винесли ультиматум прокурору Стрелюку і той написав заявуна звільнення.

Також повідомляється про скандал навколо 23 земельних наділів по 0,1 га Глевахівської селищної ради на території військового містечка №11, за яким також послідувало звільнення прокурора з займаної посади.

Очолюючи обласну прокуратуру Полтавщини, Стрелюк був звинувачений головою обласної ради у бездіяльності. Тоді йшлося про тривале незаконне видобування корисних копадин на території Хорольського району.

У 2015 році Печерський суд Києва кваліфікував дії прокурора Полтавської області Яна Стрелюка як службову недбалість, що спричинило відкриття на нього кримінального провадження. Тоді Стрелюк не притягнув до кримінальної відповідальності свого заступника Юрія Кравченка, який підробив документи по справі про подвійне вбивство.

У 2021 році Центр протидії корупції висунув вимогу притягнути до дисциплінарної відповідальності прокурора Стрелюка, який гуляв на іменинах у заступника глави офісу президента Олега Татарова. У той час Татаров був офіційним підозрюваним у справі про хабарництво, а розслідування проводив департамент, який очолював Як Стрелюк.

Нагадаємо, наприкінці січня прокурори Кіровоградської, Сумської, Чернігівської та Запорізької областей написали заяви на зняття з адміністративних посад за власним бажанням.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар