Три поради, як зробити вашу автоцивілку більш ефективною за менші гроші

Автоцивілка – обов’язковий вид страхування, який страхує не автомобіль водія, а майно та здоров’я постраждалих осіб у результаті спричиненого ним ДТП. Вочевидь, водії намагаються економити на даному полісі та обирають один із найдешевших варіантів, які в екстрених ситуаціях можуть проявити себе з найгіршого боку.

Чи можливо придбати поліс за невелику ціну, при цьому зберігши його основні властивості? Так, і ми дамо декілька порад, як взяти від даного страхування максимум для себе.

Додаткове покриття: що це і кому потрібно?

Додаткове покриття – це послуга, яку вам буде активно пропонувати кожен консультант страхової компанії. ОСЦПВ за замовчуванням покриває лише 160 тис за пошкодження майна та 320 тис за шкоду, надану здоров’ю. Хоча ці суми здаються великими, за інформацією Finance.ua цієї суми в середньому вистачає на покриття лише 40% ушкоджень. Всі інші 60% водій має платити зі своєї кишені.

Так, на сьогодні існує проблема із занизькими страховими лімітами: НБУ намагається виправити ситуацію, з липня піднявши суми страхових лімітів (раніше було 130 тис за пошкодження майна та 260 тис за здоров’я відповідно).

Тим не менш, додаткове покриття – це вигідна пропозиція, якою варто скористатися. Можна збільшити суму додаткового покриття до 1 млн гривень.

Франшиза: яку саме обрати?

Франшиза – це сума, до якої водій має сплачувати страхування самостійно. Можна обрати франшизу від 1 000 грн до 3 200 грн, а можна також оформити нульову (з нульовою платити з власної кишені не доведеться взагалі).

Якщо ви досвідчений водій, стандартної франшизи (1 000 грн – 2 000 грн) або і мінімальної (3 200 грн) вам цілком вистачить. Однак новачкам все ж радять оформлювати нульову франшизу: є великий ризик дрібних аварій та незначних ушкоджень якраз до 1 000 грн, щоб не платити за них самотужки, краще перестрахуватися.

Особливо нульова франшиза буде корисною, якщо ви живете у місті з щільним дорожнім трафіком: наприклад, ви оформлюєте автоцивілку у Києві.

Пряме врегулювання: чи потрібно звертати увагу на його наявність

Пряме врегулювання – це спосіб отримати компенсацію, якщо ви опинилися постраждалим в ДТП. Ви можете звернутися за страховою виплатою в свою компанію, а не в компанію винуватця ДТП, якщо обидві страхові беруть участь в угоді про пряме врегулювання.

З 1 січня 2024 року пряме врегулювання може стати обов’язковою послугою, однак наразі ця функція поки лишається добровільною. Тим не менш, радимо обирати страхові компанії, які пропонують скористатися прямим врегулюванням.

Будьте обережними на дорогах та не забувайте оновлювати страхування авто. Не забувайте, що перевірка чинності полісу робиться на сайті МТСБУ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар