Вільшанка представила кращу презентацію на фестивалі «Калиновий спів»

Вільшанщина на «Калиновому співі» виборола перше місце в номінації «краща презентація», а також здивувала багатонаціональною строкатістю своєї культури.

Відгриміли останні акорди однієї з найочікуваніших подій року на Кіровоградщині – фестивалю-конкурсу «Калиновий спів». Ще свіжі у пам’яті артистів-аматорів з усієї Кіровоградщини, а також сусідніх областей, враження від виступів кращих із кращих серед них. Переповнюють емоції і вибагливу кіровоградську публіку. Двадцять третій фестиваль «Калиновий спів» вдався, пройшов гучно і яскраво.

Без перебільшень зіркою цьогорічного фестивалю стала делегація з Вільшанщини, адже саме їй випала честь очолити урочисту ходу на відкритті заходу.

До цієї події вільшанці готувались довго і наполегливо. Район вже не перший рік в авангарді культурного життя області. Аматорські колективи з Вільшанщини гастролюють не лише в межах України, а навіть за кордоном.

Кожна делегація, що брала участь у фестивалі, крім концертних номерів, презентувала виставку декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Багатонаціональний Вільшанський район – просто кладень на народних майстрів і майстринь. Не дивно, що виставка вільшанців «Калиновий розмай» привертала чи не найбільше уваги.

Аматорські художні колективи з району також задніх не пасли. Традиційно журі оцінило виступ народного хору РБК, під керівництвом хормейстера Раїси Іванової. Раїса Федорівна – вже легендарний працівник культури, її багатоголосий колектив жодного разу не повертався з фестивалів додому без нагород. Івановій вручили сертифікат на придбання нових сценічних костюмів хористам, а також нагородили спільною грамотою облради та облдержадміністрації.

Візитівкою Вільшанського району є культура болгарської діаспори. Глядачі «Калинового співу» сприймали на ура болгарські народні ансамблі «Гуденки» і «Садянка». Ще один яскравий колектив балканської пісні «Хубавіца» в конкурсній програмі участі не брав, зате виступив у фестивальній. І цей виступ «красуні» («хубавіца» з болгарської – «красуня»), запам’ятають на все життя, адже після безмежного океану овацій керівнику колективу Людмилі Каленик вручили свідоцтво про присвоєння ансамблю почесного звання «Народний аматорський». Каленик до цього йшла довгих майже двадцять років.
«Емоції нас переповнювали», – розповідає Людмила Каленик. «Ми з дівчатами із ансамблю аж сльозу пустили. Дочекались. Скільки років вкладали душу в кожну пісню, в кожен танок! Та найбільш хвилююча мить була для всієї нашої делегації під час традиційного для фестивалю ритуалу – вивішування рушника на калиновий оберіг. Коли до калини здійнявся рушник, вишитий нашою землячкою Тамарою Заболотньою, то почуття гордості за свою малу Батьківщину переповнювало».

«Якщо вашу працю помічають і гідно оцінюють, це завжди приємно», – каже начальник відділу культури і туризму Вільшанської РДА Олена Михайлова. «Ми довго готувались до «Калинового співу», тому перше місце в номінації конкурсу «краща презентація» несподіваним не стало. Справжньою окрасою делегації був дитячий хореографічний колектив під керівництвом Анжели Владової, а також наша постійна молода солістка Катя Чіквіладзе, яка на презентації виступила з прем’єрою нової пісні».

Делегація Вільшанського району взяла участь у «Калиновому співі» завдяки підтримці районної влади та народного депутата України Станіслава Березкіна.

Микола БАЛАБАН спеціально для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар