У Кропивницькому Сергій Притула прозвітував про роботу свого благодійного фонду

У понеділок, 25 березня, відомий волонтер Сергій Притула прозвітував про роботу свого благодійного фонду з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

За цей час українці задонатили 6,6 мільярда гривень, що пішли на потреби Збройних сил і гуманітарні напрямки. Мета подібних зібрань, за словами засновника фонду, – розказати, на що витрачались впродовж повномасштабної війни донати українців, а також спонукати людей ще більше допомагати українській армії здобувати Перемогу.

photo-2024-03-26-11-11-16

Заснований Фонд Притули у 2020 році, до цього часу відомий шоумен вже 6 років займався волонтерською діяльністю, допомагаючи нашим військовим в період АТО-ООС. За словами Сергія, на початку у Фонді працювало всього три людини – він як засновник, Анна Гвоздяр як директор та бухгалтер. На сьогодні в команді – 114 людей.

Фонд мультифункціональний, тому що займається не одним напрямком роботи, проте «вітрила» організації – це допомога військовим. Ще є гуманітарний і два освітні проєкти – Центри готовності цивільних та партнерство з військовою школою «Боривітер».

«На початку війни ми працювали, як і більшість, до чого дотягувалися руки – закуповували та роздавали амуніцію, спорядження, волонтерили, допомагали переселенцям. Вже з травня-червня 2022 року закупівлю амуніції ми припинили, тому що держава змогла акумулювати необхідні коштів, щоб покрити це власними силами», – розповів Сергій Притула.

За два роки повномасштабної війни Фонд Притули за донати благодійників закупив для української армії 199 розвідувальних і 243 ударних БпЛА; 8048 дронів; 12047 FPV-дронів;157 броньовиків; 95 надувних моторних човнів; 1254 одиниці транспорту; 4400 одиниць автономного живлення; 20198 одиниць зв’язку; 19914 одиниць електроніки; 10851 одиниця оптики; 193425 одиниць медицини. Також відремонтовано 53 одиниці трофейної техніки і обладнано 282 командно-штабні машини.

«Дуже круто дізнаватися, що під час удару по Таганрогу було пошкоджено російський величезний літак-ретранслятор А-50, і це було зроблено БпЛА, профінансовані нашим фондом. А ще для нас принципово, що всі закуплені ударні дрони – українського виробництва. Позиція фонду – максимально купувати те, що можна придбати в Україні. Таким чином ми кошти донорів скеровуємо на підтримку економіки України», – сказав Притула.

photo-2024-03-26-11-11-10

Очільник фонду все ж зазначив, що наразі збори просідають, порівняно з 22 роком, коли люди донатили за замовчуванням, нині цифри почали падати в геометричній прогресії.

Фонд Притули також активно розвиває обласні Центри готовності цивільних та налагодив партнерство з військовою школою «Боривітер». У 84 осередках 18 областей, в тому числі Кіровоградській, для цивільним громадянам проводять інструктажі військові. Програма навчань складається з 35 тем. Це про медицину, тактику, стрілецьку справу, розвідку та ін.

«У мене немає відповіді для себе самого, чому після 10 років війни на Донбасі, після двох років повномасштабного вторгнення немає державної мережі центрів підготовки цивільного населення. Ми за півтора року вивчили 45 тисяч людей, і я вдячний всім причетним до цієї справи. Крім того, співпрацюємо з військовою школою «Боривітер», де навчають військовослужбовців за різними програмами –топографії, роботі з засобами РЕР, як облаштувати зв’язок на батальйонному рівні, сержантські курси і т.д. Всі навчання проходять за НАТОвськими програмами», – поділився Притула.

Гуманітарний напрямок роботи фонду теж доволі широкий – це і модульні будиночки для переселенців, і спецтранспорт для відкачування мулу після того, як русня підірвала Каховську дамбу, і автоцистерни для підвозу питної води. Також фонд співпрацює з госпіталями, амбулаторіями, закуповує медикаменти і обладнання.

«Відсоток виконаних заявок – менше 50, це повністю або частково покриті замовлення військовослужбовців. Відразу кажу, ми не працюємо в індивідуальному порядку. Умовно кажучи, від роти і вгору. Тому що в середньому на місяць нам надходить 700 заявок, і елементарно не вистачило б людей. Ми комунікуємо з військовими, якщо почнемо розглядати запити від мамів, братів, сестер, я закрию фонд», – слушно зауважує Сергій.

Очільник фонду неймовірно пишається сумою, яку українці довірили йому.

«6,6 мільярда гривень – це величезна сума. За цими цифрами дуже багато любові, турботи і піклування до своїх захисників, тому що кожна копійка з цієї суми працює або на захист українського військовослужбовця, або на пришвидшення смерті окупанта. Велика родина нашого фонду – це сотня людей, яка працює в ньому і десятки мільйонів, які нас підтримують».

429934416-1479174946334978-3054023632206243372-n

Притула підкреслив, маленьких донатів не буває, у фонді вони стартують від 1 копійки. Найбільший внесок був зроблений в травні 22 року в один мільйон доларів. Якщо порахувати середній — це 813 грн і, на жаль, він зменшується. Тому команда Сергія приділяє більше часу комунікації, до речі, саме тому Притула їздить країною і звітує перед людьми. Він говорить, що донати мають бути на регулярній основі, хай це буде невелика сума, проте постійна: “Допомогу армії треба перетворити на таку саму звичку, як дихання, підтримка має бути нон-стоп».

430354806-1447796489191360-5210969490587211821-n

Сергій підкреслив, що 84% донатів надходить з України, 16% – з-за кордону, із них найбільше – з Польщі та США, тому розслаблятися українцям не можна.

Під час зустрічі всі охочі могли не лише поставити запитання Сергію, а й порадитися як з досвідченим волонтером, а також подякувати за зроблену роботу у неформальній атмосфері бомбосховища, куди перейшли під час тривоги.
Далі пряма мова.

Про Народний супутник:

«Брехні, лайна і фейків, пов’язаних із купівлею супутника, не злічити. Скажу одне, народним супутником користується головне управління розвідки Міністерства оборони. Інформація, здобута цим супутником, була використана під час ураження великого десантного корабля і субмарини в севастопольській акваторії. Тобто там, де треба пишатися з усієї сили, хтось вперто розганяє зраду. Але мене це вже не торкає, дивуюся, чому ми так боїмося визнати свою крутість. Ми єдина держава в світі, де цивільне населення скинулося і придбало військовій розвідці супутник. Від цього мають виростати крила».

Про наратив не донатити великим фондам, а допомагати напряму військовим:

«Питань немає, якщо військовим потрібне авто, швидше купити його напряму, але бронетехніку ви точно не купите, це можемо зробити ми. Ви не купите 300 мавіків, а ми купимо і за нижчою ціною, бо оптом. Звичайно, 2,3,5 краще купити тут і зараз, а коли ми говоримо про бюджети в сотні тисяч доларів, то тут великі фонди незамінні».

Про вплив волонтерів на хід війни:

«Треба бути абсолютно свідомими свого рівня впливу. Чи робимо ми, волонтери, важливу роботу? Так, робимо. Чи є це вирішальна сторона української Перемоги? Ні, ми робимо багато важливих справ, затикаємо діри і «гасимо пожежі», але фонд зібрав 6,6 млрд гривень за 2 роки, а бюджет на оборону України лише на 24 рік – 1,7 трильйона. Звичайно, наша допомога відчутна, бо оперативніша за державну логістично, але тільки на рівні державних бюджетів можна справлятися з великими викликами».

Про піар і політику:

«Я не займаюся політикою, не роблю жодних політичних заяв і риторики, тому це все пусте. Мене дратують люди, які замість, щоб перейматися нашим сьогоденням, думають про якісь політичні перспективи. Для того, щоб в нас було майбутнє, треба неабияк працювати сьогодні».

429977722-385350430964414-5803846957486289312-n

Олена Цюцюра для Першої електронної газети. 

Нагадаємо, волонтери Кіровоградщини показали, чим годують воїнів (ФОТО)

Читайте також: триста маскувальних сіток сплели і відправили на фронт ветерани з Малої Виски

Поширити:

Залишити коментар:

коментар