У Кропивницькому створили сучасну лабораторію для майбутніх кухарів

27 жовтня у Кіровоградському професійному ліцеї імені Героя Радянського Союзу О. С. Єгорова була відкрита одна з найсучасніших лабораторій для якісної підготовки учнів, які вчаться на кухарів. Лабораторія обійшлася в 300 тисяч гривень, але 2/3 необхідної суми працівники та студенти ліцею заробили самостійно.

Кореспонденту Першої електронної газети вдалося поспілкуватися з керівництвом та персоналом ліцею і дізнатися в чому саме полягає унікальність проекту.

Про проведену роботу та сучасну лабораторію з радістю розповів директор навчального закладу Микола Корецький.

«Наразі ми маємо 2 лабораторії, що повністю відповідають сучасним вимогам і є одними з найкращих в Україні. У нас навчається 640 учнів, 326 з яких отримують професію кухаря. Саме для того, щоб довести їх до відповідного рівня кваліфікації, ми зробили акцент на створенні комфортних умов для праці на якісному обладнанні», – говорить Микола Іванович.

DSC_0776

За словами директора, це дає змогу проводити навчання дітей в нормальному середовищі культурного виробництва.

«Діти мають знати, що на робочому місці повинен бути порядок. Для проведення наочності ми встановили камеру, яка знімає роботу майстра і транслює її на великий плазмовий екран, щоб учні, навіть у кінці аудиторії, могли в деталях розгледіти все, що робить викладач. Нові технології пронизують усі сфери життя людини, у тому числі й кулінарію. Тому ми намагаємося крокувати в ногу з часом. Нещодавно був заключений договір з пансіонатом у Кирилівці (там найсучасніше обладнання), де діти матимуть можливість пройти виробничу практику.  Громадське харчування – було, є і буде, а наші випускники цінуються на ринку праці і проблеми з працевлаштуванням у них відсутні», – запевняє Микола Корецький.

DSC_0770

Як розповідає директор, створення лабораторії обійшлося у  300 тисяч гривень, 200 тисяч з яких вони заробили власними силами, а решту їм виділила міська рада. Всі кошти пішли на закупівлю обладнання та будматеріалів.

“Важливим аспектом діяльності закладу є поєднання навчання і практики, адже всі роботи виконували самостійно. Учні-будівельники займалися будівельними роботами, наші працівники монтували сантехніку, електрообладнання. Це дало змогу зекономити, – ділиться Микола Іванович. – Це пішло на користь студентам. Завдяки цьому майбутні будівельники отримують безцінний досвід. Людина без досвіду, коли потрапляє на будівництво, лише виносить сміття і працює в режимі «принеси-подай», а тут вони під керівництвом майстра самі повноцінно виконують роботу”.

DSC_0778Своєю думкою з приводу лабораторії поділився викладач ліцею Анатолій Радковський:

«9 років проводяться обласні конкурси серед кухарів, і ми завжди виходимо переможцями. Це тому що в нас високий рівень підготовки, і він росте з кожним роком. Безперечно, все залежить від матеріально-технічної бази. Організація робочого місця, підбір посуду та обладнання дозволяє плідно працювати і давати якісний результат. Поруч з дітьми відчуваю себе як риба у воді».

1Наостанок Микола Корецький поділився планами, які вони збираються реалізувати найближчим часом:

«Наш колектив рухається вперед, на одному місці стояти не будемо. Наступного року ми плануємо відкрити ще одну лабораторію, щоб наш заклад вже повністю відповідав усім нормам. Багато хто каже, що це не на часі і потрібно перечекати кризу, але ж криза – у нас самих. Якщо ти нічого не хочеш робити, то ніколи не досягнеш успіху».

DSC_0790

Поширити:

Залишити коментар:

коментар