Кіровоградські філологи обговорили шляхи розвитку української мови (ФОТО)

Учора, 23 лютого, на факультеті філології та журналістики КДПУ ім. В. Винниченка відбувся круглий стіл, присвячений Міжнародному дню рідної мови.

На заході зібралось більше трьох десятків філологів різних поколінь: студенти, магістранти, викладачі. Зустріч проводилась у форматі усного журналу, за назву якого було обрано відомий вислів Ліни Костенко “Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову”. Такий формат дозволив учасникам обговорити нагальні проблеми щодо сучасного становища мови у нашій державі і спробувати відшукати шляхи їх подолання.

Ведуча й організатор заходу, завідувач кафедри української мови, професор Світлана Ковтюх запропонувала порівняти День рідної мови з Днем матері, адже, як у кожної людини є лише одна мати, так і рідною є лише одна мова: “Кожен має право розмовляти і мислити єдиною рідною мовою. Тому і у страшному сні ми не могли такого уявити, що у нашому сучасному 21-му столітті, наш “брат” вчинить нам таку кривду”.

Під час обговорення шляхів виходу з кризової ситуації, стосовно мови у сучасному українському інформаційному просторі, найактивнішими виявились студенти 1-го курсу. Так, першокусниця Дарина Шумська зазначила: “Мова – живий організм. І образити її можна нечемним поводженням: якщо говорити неправильно, або, більше того, послуговуватись суржиком”.

“Якщо ми вже перестали бути загіпнотизаваними комуністичним режимом, тоді нам слід робити усе разом і спільними зусиллями долати кризу двомовності. Ми – найспівочіша і наймилозувчніша нація! І тому, хоча нашій владі зараз не до мови, на мою думку, саме ми, українці, й повинні розбудовувати нашу державу самостійно. А починати треба з мови”, – поділилась власними міркуваннями інша першокурсниця Марина Мєзєніна.

Підсумовуючи зустріч, Світлана Ковтюх зауважила, що необхідно “витягти” мову з кутка між кочергами, куди її запхнули “великороси” назвавши “сільською”.  “Колиска справді була. Але у ній сиділи росіянин, білорус і псоково-новгородець (так історики називають окрему, від двох попередніх, націю). А от гойдав цю колиску Українець!” – процитувала професор Світлана Ковтюх слова доктора історичних наук Леоніда Залізняка, який у власній оригінальній інтерпретації  розвіяв міф про “колиску братніх народів” і довів значущість української мови.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар