На Кіровоградщині подорожчає алкоголь

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Мінімальні роздрібні та оптово-відпускні ціни на горілку можуть бути підвищені на 24% – до 340,57 і 218,32 грн відповідно за літр 100% спирту- повідомляє Інтерфакс. На Кіровоградщині, як і на території всієї України, ціни на алкоголь виростуть.

Згідно з розробленим Міністерством економічного розвитку і торгівлі проектом постанови, передбачено збільшення мінімальної оптово-відпускної ціни коньяку “три зірки” з нинішніх 269,23 грн за літр 100% спирту до 336,22, роздрібної – 420 грн до 524,5 грн, “чотири зірки” – відповідно, зі 285,26 грн до 352,24 грн і з 445 грн до 549,5 грн, “п’ять зірок” – відповідно, зі 301,28 грн до 384,29 грн і з 450 грн до 599,5 грн.

Мінімальні ціни на вино підвищаться на 22% – до 33 грн за пляшку 0,7 л у роздрібній торгівлі, на вермути в пляшці 1 літр – на 44%, до 39 грн, на шампанське за пляшку 0,7 л – на 55,7%, до 69,9 грн.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, чинний на сьогодні розмір мінімальних цін введено у вересні 2015 і його рівень не відповідає реальним витратам компаній на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв.

Постанова після його прийняття Кабміном набуде чинності через 10 днів після його публікації.

Як повідомлялося, профільна асоціація “Укргорілка” неодноразово зверталася до уряду з проханням підвищити мінімальні ціни на алкоголь, оскільки їх рівень не відображає зростання ставок акцизного податку, цін на енергоносії, спирт, заробітної плати, інфляційних процесів та інших складових алкогольної продукції.

Водночас ПРАТ “Люботинський завод “Продтовари” (Харківська обл.) подав позов до суду щодо Кабінету Міністрів про скасування МРЦ на алкоголь, який був задоволений 30 червня Вищим адміністративним судом України.

Представник заявника Люботинського заводу “Продтовари” Оксана Литвинова під час судового засідання заявила, що мінімальні роздрібні ціни на алкоголь на сьогоднішній день завищені і містять, зокрема, витрати на рекламу, за які сплачує споживач. “Якщо ми не робимо цього, чому ми повинні це включати в свою ціну”, – прокоментувала вона.

За словами голови асоціації “Укргорілка” Володимира Остапюка, після скасування постанови про мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) вартість 0,5-літрової пляшки горілки становитиме 39,9 грн, тоді як лише податкові зобов’язання на сьогодні становлять близько 30 грн.

Він додав, що за останніми підрахунками Мінфіну, в яких також враховувалася позиція ПРАТ “Люботинський завод “Продтовари”, МРЦ 0,5-літрової пляшки горілки не може бути менше 68 грн.

За словами В. Остапюка, після рішення суду в роздрібних торгових мережах може збільшитися кількість контрафактної продукції, тоді як наразі її практично зведено до нуля.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар