Полонений командир катера “Бердянськ” знову відмовився свідчити російським слідчим

Роман Мокряк та інші українські моряки у Лефортовському суді

Полонений росіянами командир катера “Бердянськ”, уродженець села Карлівка Кропивницького району Роман Мокряк знову відмовився свідчити російським слідчим. Також він вкотре заявив, щоб до нього ставилися, як до військовополоненого.

Про це у Facebook пише один із адвокатів полонених українських моряків Ніколай Полозов, повідомляє Перша електронна газета.

За словами адвоката, 8 лютого відбулися слідчі дії за участю військовополонених:

  • Роман Мокряк
  • Богдан Небилиця
  • Володимир Лісовий
  • Юрій Будзило.

“Всі вони повторно заявили про свій статус військовополонених. Від дачі показань відмовилися, повідомили лише відомості, передбачені ст. 17 Конвенції.

У ході слідчих дій було заявлено клопотання про долучення копій резолюції ПАРЄ”, – пише Ніколай Полозов.


Нагадаємо, 25 листопада 2018 року 24-х українських моряків затримали під час спроби переходу українських кораблів з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Росія, всупереч міждержавному договору та міжнародному морському праву, перекрила прохід через протоку і здійснила напад на українські судна.

27 і 28 листопада у Криму українських моряків засудили до двох місяців ув’язнення.

Серед полонених моряків є двоє уродженців Кіровоградщини Роман Мокряк та Андрій Артеменко.

Андрій Артеменко та Роман Мокряк

Проти українських моряків фабрикують правопорушення передбачене частиною 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону), за яке “світить” 6 років колонії.

Роман Мокряк відмовився відповідати на питання співробітників російської ФСБ і «зізнаватися» на відео у злочинах, які він не скоював. А згодом заявив слідству, що вимагає поводитися із моряками, як із військовополоненим. Наш земляк вимагає звільнити членів екіпажу катера “Бердянськ”, адже лише він, як командир, несе відповідальність за усі події на борту корабля, а моряки виконували його наказ.

У січні Лефортовський суд Москви залишив за ґратами усіх полонених українських моряків.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар