Полонений командир “Бердянська” Роман Мокряк відмовився давати свідчення ФСБ

Роман Мокряк © c-inform.info

Командир малого бронекатера ВМС України «Бердянськ», уродженець села Карлівка Кропивницького району Кіровоградщини, старший лейтенант Роман Мокряк відмовився відповідати на питання співробітників російської ФСБ і «зізнаватися» на відео у злочинах, які він не скоював.

Про це сайту «Думская» повідомили правозахисники, які займаються правовою підтримкою наших полонених в окупованому Криму, інформує Перша електронна газета.

Нагадаємо, серед українських моряків, яких напередодні військові РФ захопили у полон в Азовському морі, двоє уродженців Кіровоградщини - Андрій Артеменко із Новоукраїнки та Роман Мокряк із Карлівки Кропивницького району.

«Він відмінний офіцер і смілива людина. Послав чекістів за відомою адресою», – говорить співрозмовник.

Сьогодні кримський окупаційний «суд» відправив Романа за ґрати.

4c74a5c6a3c808a3594f5e8745264164.jpg

Зазначимо, що в ході зіткнення біля півострова росіяни обстріляли катер Мокряка. Снаряд пробив броню рубки, але не розірвався. Проте майже вся команда «Бердянська» отримала поранення (мабуть, вторинними вражаючими елементами, осколками броні), і МБАК не зміг чинити опору агресору. У цих умовах командир був змушений лягти в дрейф і здатися.

«Ніхто не очікував, що росіяни відкриють вогонь на ураження, адже наші вже йшли з протоки. Удар був нанесений підло, в спину. Крім того, катера не могли кинути буксир. Ось і сталося те, що сталося », – розповіли у командуванні ВМСУ.

Після тарану російським «Доном» буксира А947 останній розвивав швидкість не більше 6 вузлів. «Гюрзи» легко могли піти від переслідування, але залишилися супроводжувати «Яни Капу», тому всі зазнали нападу.

Фахівці підтвердили, що «Бердянськ» вразили з шестиствольної автоматичної артилерійської установки АК-630. На жаль, броня МБАКів не витримує прямих влучень цієї артсистеми.

Учора в окупованому Криму обирали запобіжні заходи полоненим українським морякам. Як повідомляє Інформаційне агенство “Кримінформ”, у Київському районному суді Сімферополя взяли під варту 12 українських моряків, серед яких і Роман Мокряк. Пізніше також на 2 місяці арештували ще трьох українських військових.

Українським морякам інкримінують правопорушення передбачене частиною 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону).

Роман Мокряк народився в Кіровоградській області в 1986 році. Починав службу в ВМСУ в Севастополі на підводному човні «Запоріжжя». Після анексії Криму залишився вірним присязі і продовжив службу на ракетному катері «Прилуки». У 2016 році прийняв під командування новітнім тоді катером типу «Гюрза» бортовий №U175, який згодом отримав ім’я «Бердянськ». Він один з найдосвідченіших «змієводів» нашого флоту, у нього вчилися інші командири подібних катерів, призначені роком пізніше.

a0be542295aa36a1dddcc772745403c5.jpg

Нагадаємо, уранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом військовим катерам “Бердянськ” та “Нікополь”.

Росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили.

Російські прикордонники також захопили 23 українських моряків. Шістьох українців поранили під час захоплення, двоє з них були у важкому стані.

Через відкриту агресію РФ у 10 областях України запровадили воєнний стан.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар