У новому опалювальному сезоні кропивничани більше платитимуть за тепло

Котельні КП "Теплоенергетик"

Два кропивницьких теплогенеруючих підприємства КП «Теплоенергетик» та ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» працюватимуть у новому опалювальному сезоні з вищими тарифами.

Про це йдеться на сайті міськради, повідомляє Перша електронна газета.

Відповідно до прийнятих рішень виконкому, для КП «Теплоенергетик» встановлено тариф на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для населення без ПДВ у розмірі 1323, 44 грн/Гкал, для бюджетних установ та інших споживачів – у розмірі 1741,26 грн/Гкал. Відповідно, плата для населення – абонентів КП «Теплоенергетик», що мешкають у житлових будинках з централізованим опаленням складатиме 1603,04 грн/Гкал у багатоповерхівках, обладнаних тепловими лічильниками і 45,68 грн/м2 – у помешканнях без лічильників.

Орендне підприємство ДП «Кіровоградтепло» матиме дещо вищі тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для населення без ПДВ : для населення – 1517, 98 грн/Гкал., для бюджетних установ і інших споживачів – 2,078,98 грн/Гкал. Таким чином мешканцям міста – абонентам ДП «Кіровоградтепло» доведеться сплачувати за тепло 1852,82 грн/Гкал за лічильником, або 47,21 грн/м2 без приладів обліку.

“Чинні тарифи на обох теплогенеруючих підприємствах на сьогодні не є економічно обґрунтованими, – відзначив під час засідання виконкому директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Андрій Паливода. – Для КП «Теплоенергетик» по категоріях населення і бюджетні установи останнє коригування здійснювалося у 2016 році. Відповідно, збитки підприємства у 2017 році склали 30,15 мільйонів гривень, а у першому півріччі 2018 року – 22,5 мільйона гривень. По підприємству ДП «Кіровоградтепло» чинні тарифи відшкодовують 85% їх фактичної собівартості”.

Після прийняття сьогоднішнього рішення, зростання тарифу по КП «Теплоенергетик» для населення з лічильниками складає 22,8%, для абонентів без приладів обліку – 18,4%, для бюджетних установ – 26,9%. По інших споживачах – 18,7%.

По ДП «Кіровоградтепло» плата за отримані послуги для населення збільшилася на 15,45%, для бюджетних установ та інших споживачів – на 14,77%.

Основними причинами зростання тарифів на послуги опалення Андрій Паливода назвав зменшення опалювальної площі та корисного відпуску тепла населенню. Так, у 2009 році опалювальна площа КП «Теплоенергетик» складала 441, 6 тисяч м2, а сьогодні вона зменшилася на 52% і становить 211,2 тисячі м2. Опалювальна площа ДП «Кіровоградтепло» по категорії населення у 2018 році зменшилася на 120 тисяч м2, а кількість абонентів скоротилася на 4%: їх залишилося 20,4 тисячі. Відключення споживачів від централізованого опалення стало головною причиною падіння показника корисного відпуску теплової енергії.

Перевірки розрахунків підприємств економістами департаменту встановили, що внесені на розгляд виконавчого комітету тарифи є економічно-обгрунтованими, а всі планові витрати закладені по їх мінімально-можливому рівню.

Нові тарифи набудуть чинності через 15 днів після оприлюднення їх у друкованих засобах масової інформації.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар