Кіровоградці протестують проти будівництва газової заправки у парку (ФОТО)

На території балашівського парку, що знаходиться на вулиці Степняка-Кравчинського у м. Кіровоград будують газову заправку. Це настільки обурило місцевих жителів, що сьогодні, 27 вересня, ввечері вони вийшли на протест – повідомляє кореспондент Першої електронної газети.

Близько півсотні мешкнаців мікрорайону Балашівка та райцентру разом з дітьми зібралися у місцевому парку, щоб висловити своє невдоволення. Кажуть: самотужки привели занедбаний парк до ладу, а тепер на нього невідомі поклали око. У парку знаходиться впорядкований дитячий майданчик, а поряд з ним будують заправку.

– Посадка була занедбана. Її ніхто не прибирав. Тоді діти 15-17 років і ми, їх батьки, прийшли  і самостійно прибирали. Чого тут тільки не було: шприці, побите скло. Ми вичистили посадку, а тепер вона всім потрібна. Ми одного разу вже відстояли її, а тепер знову почалося, – каже мешканка мікрорайону Лариса Бабкова.

Місцева жителька Світлана Фоміна додає, що будівництво газової заправки незаконне і його потрібно зупинити.

– У нас тут промзона, тож більше ніде не можна зробити дитячий майданчик. Раніше цей парк був дуже занедбаний і люди цього мікрорайону очистили його. Я зі своєю онучкою приходжу з райцентру сюди, тут гуляємо. Ми виступаємо проти незаконного будівництва заправки. По-перше, вони порушують наші права. Тут через двадцять метрів житлові будинки, не дай Бог що. А через п’ятдесят метрів гуляють діти, онуки на дитячому майданчику, для них це екологічно небезпечно. Замість того, щоб нам допомогти покращити цей парк, нам роблять зло, – обурюється мешканка райцентру Світлана Фоміна.

Протестуючі городяни не задоволені таким самовільним рішенням і додають: робиться тут все занадто швидко.

– Спочатку тижня загнали техніку. Знесли будівлю, яка тут була. Загородилися. Почали працювати дуже активно. Буквально через кілька днів вивісили паспорт, що це газова заправка. А як же дитячий майданчик і житлові будинки? Кому це потрібно? Ми в шоці! Вони тут працюють із самого ранку і до пізнього вечора. Тут багато дітей приходять гратися. Якщо тут буде газова заправка, хіба можна дітям сюди приходити? Це ж небезпечно! – висловлює своє невдоволення мама двох дітей Тетяна Мамалига.

Місцева громада за допомогою звернулася до активістів, серед яких член виконкому міської ради Олександр Цертій. Він доводить: газову заправку будують, порушуючи норми законодавства.

– Цей об’єкт є об’єктом підвищеної екологічної небезпеки, тому мав проходити процедуру громадського обговорення. Про це ніхто не чув з місцевих. Це намагання побудувати у цій зеленій зоні об’єкт, який є підвищеним джерелом небезпеки. Громада це все побачила, звернулася до нас з проханням зупинити це зухвале будівництво. Треба скасовувати ці дозвільні документи… Нехай будують тут що завгодно, але не ті об’єкти, які становлять тут підвищену небезпеку. У цьому парку – дитмайданчик, зона приватної забудови. Але чому так нахабно порушують закони? – зазначив громадський активіст, член виконкому міської ради Олександр Цертій. – Ми маємо два факти грубого порушення містобудівного законодавства. Перше – це не відповідність комплексній схемі зонування нашого міста, а друге – не був розроблений спеціальний розділ проекту щодо оцінки впливу на навколишнє середовище, який мав пройти процедуру громадського обговорення, як передбачено законом про містобудівну діяльність. Тому тут є всі підстави, щоб скасовувати дозвільні документи на початок цього будівництва. Ми ще з’ясуємо, що це за документи: чи декларація, чи дозвіл на будівництво, але всі підстави для цього є. Ми будемо звертатися в управління містобудівного та архітектури…

У свою чергу протестувальники кажуть, що зверталися за допомогою до керівника міста, однак той поки не відреагував.

– Три квартальних комітети зібралися, відправили все меру. І де результат? – каже протестувальниця.

Інша жінка додає, що намагалася самостійно поговорити з будівельниками, однак у відповідь почула: «Щось не подобається, продавайте хату. У вас буде Євробалашовка».

Тим часом поки місцеві обурювалися та обговорювали, як діяти в даній ситуації, до них під’їхав секретар міської ради Іван Марковський. Одразу запевнив: про будівництво заправки на території парку  нічого не знав.

– Я можу на це відповісти таким чином. Я дійсно не володію ситуацією на те, що воно тут будується. Але якщо місто видавало будь-які дозволи, то ми їх завтра скасуємо і будемо вимагати від ДАБІ, щоб вони скасували дозвіл на проведення робіт. Я завтра буду шукати власників і запрошувати у міську раду. Я думаю, що з такою громадою, яка стоїть тут, нема проблем вирішити. Про результат ви будете завтра повідомлені, – запевнив жителів Марковський.

Мешканці Балашівки і райцентру, не втрачаючи шанс, назначили зустріч меру на завтра, адже хочуть вирішити проблему і призупинити будівництво.

Протестувальники хотіли адресувати питання і власникам газової заправки, однак вони на зустріч не з’явилися. Тим часом журналіст ПЕГ намагався поспілкуватися з охоронцем даного об’єкта, однак він зазначив, що працює перший день і не компетентний в даних питаннях.

Текст і фото: Вікторія Семененко для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар