Кіровоградці про “Лігу сміху”: ДНРівців запросили, крадіїв “захлопали” (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградці їздили підкорювати Одесу на новому фестивалі «Ліга сміху», який став навіть не аналогом російського КВНу, а удосконаленим його втіленням. Окрім того, українська «Ліга» є більш багатогранним проектом, основою якого лишається гумор.

Отже, як кіровоградці підкорювали гумористичний Олімп Першій електронній розповів учасник кіровоградської команди «Наївність» Кирило Мельник.

Тільки 20-ку не подолали…

Через конфлікт, який розв’язався на Сході, українські команди не можуть потрапити в телевізійний КВН і, як кажуть самі гумористи, не мають бажання їхати в Росію зараз. Тому з’явилась ідея створити новий гумористичний проект – свою власну «Лігу сміху». За організацію фестивалю взялась студія «Квартал 95» спільно з колишнім головним редактором Вищої ліги КВН Андрієм Чивуріним та директором Сочинського фестивалю КВН Наумом Барулею. «Чугурін – це найкрутіший редактор в усьому КВНі. Він обіймав посаду головного редактора 15 років і нещодавно пішов з посади, – розповідає Кирило. – Баруля – така серйозна людина, через пильний погляд якого пройшли всі команди КВН. От ці легенди гумору зібрались і вирішили запустити такий потужний проект як «Ліга сміху».

З Кіровограда на «Лігу сміху» до Одеси поїхало кілька команд:  «Наївність», «Маленький Париж» і «Принцеси». Загалом із зареєстрованих 246-ти, на фестиваль доїхало більше 150 команд. Кіровоградці подолали позначку ІІ туру, але далі цього не піднялись. «Проте все ж нам вдалось показати високий рівень КВНу, – розповідає Кирило, – З ІІ туру вийшло всього лиш 20 команд. Відповідно, Кіровоград зайняв три місця в 60-ці ІІ туру, навіть увійшли в рейтинг 50 кращих команд. Ми не подолали планку 20-ки лідерів».

Новий формат на телеекранах

Кіровоградський «наївнівець» розповідає, що наразі не зрозуміло, як проект буде виглядати на телеекранах: «Скоріш за все це не буде аналогом російського КВН. До прикладу, оператори бродили і за лаштунками, чого не було в російському проекті. До того ж проводились додаткові конкурси. Був і серйозний етап фестивалю – чемпіонат «Що? Де? Коли?». Ведучий, до речі, був справжнім. Тобто приїхав «офіційний голос» телепрограми. Також був окремий вокальний конкурс».

До речі, кіровоградці відзначились на обох фестивальних конкурсах. «Наївність» виборола місце на сходинку нижче від бронзи –  стала 4-тою з 35 команд. Ще одини кіровоградський гуморист курсант льотної академії Геворг Месропян відзначився на вокальному конкурсі:  хоч хлопець і не пройшов далеко у рейтингу фестивалю, але став гідним участі у гала-концерті.

Нововведенням української «Ліги» є тренерська система проведення фестивалю: «Якщо у традиційному КВНі журі просто голосує, то тут вони вибирають собі по 2 команди, за які будуть відповідати протягом сезону. Відповідно, своїй команді тренер оцінку не ставить. Як  в Х-факторі», – розповідає Кирило.

Але як зібрати до купи ті всі номінації, конкурси і безпосередньо КВН, і як вмістити гору гумору в один суцільний телеефір, ще не відомо навіть організаторам.

Кирило цитує привітальні слова Чивуріна, які він говорив на відкритті фестивалю: «Хай ніхто не думає, що ми проти КВНу. КВН – наша мати і наш батько, ми всі вихідці звідти. Але Україні потрібний новий гумористичний телевізійний проект, тому ми робимо щось нове, щось потужне і навіть ми самі не знаємо як це буде виглядати. Головне, щоб це було смішно». Кіровоградський КВНівець відзначає “Лігу сміху” як міцну платформу для звичайної молоді, де вона має змогу показати свої вміння. «Та ще й отак от просто і безкоштовно (!) потрапити на телебачення, – з посмішкою додає Кирило. – Ніхто за участь нічого не платить і реєстрації немає ніякої».

А за чужі жарти команду захлопують

Суворих вимог для участі немає, оргкомітет реєструє усіх «жатівників», проте глядачі виявилися дуже прискіпливими і вимогливими критиками. «Перший тур проходить без мікрофонів, – розповідає Кирило, – тому далі команди, які водночас є глядачами, дають оцінку оригінальності гумору. Якщо команда слабка, то на неї редактори подивляться чотири з половиною хвилини і скажуть: «Все, спасибі до побачення». До того ж деякі команди люблять «красти» жарти. Але, зрозуміло, що коли ти знаходишся в залі серед більше півтисячі КВНщиків України (а це ті люди, які дивляться абсолютно всі КВНи), то така хитрість не проходить».

«Наївнівець» наголошує, що не авторських жартів глядачі не пробачають. «Були такі команди, яким після першого ж чужого жарту, глядачі почали аплодувати. Зал сидить і хлопає чотири з половиною хвилини. Команда більше нічого сказати не може. Просто “захлопали” команду. Таким чином вона вилітає, оскільки і пожартувати можливості не було,» – з посмішкою згадує Кирило Мельник.

ДНРівців запросили особисто на офіційній сторінці

На фестиваль «Ліга сміху» до Одеси з’їхались команди з усієї України. З кожного міста – мінімум по 3 команди. «Серед зареєстрованих команд була одна, яка на КВН в Сочі махала прапором ДНР. Коли КВНщики побачили фотки з Сочі цієї команди, написали на офіційній сторінці: «Шановна команда, чекаємо вас на фестивалі в Одесі, щоб разом помахати прапором ДНР». ДНРівці не приїхали,» – сміється Кирило.

У Луганську теж не втрачають гумору – звідси приїхала досить сильна команда. «Хлопці виступили, вони були раді, що в Україні з’явився такий проект. Вони щасливі українці. Вони з тих, хто досі намагається відвоювати дійсно нашу територію. Налаштовані луганчани оптимістично і сподіваються, що вони, як і раніше, будуть у складі України.

До речі, команда з Луганська була відібрана для участі у гала-концерті, й, можливо, Україна їх побачить в телевізійних ефірах.

З Кирилом Мельником спілкувалась Ольга Ткаченко

Фото з соціальних мереж та офіційної спільноти “Ліги сміху”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар