Євроінтеграція по-новоукраїнськи – публічне обговорення діяльності міського голови

Насичений рік життя і розвитку Новоукраїнки завершився потрібною і непересічною подією для містян – публічним обговоренням громадськістю діяльності міського голови Новоукраїнки Олександра Корінного.

Послухати міського голову зібралося трохи більше сотні жителів Новоукраїнки. Олександр Корінний прокоментував найважливіші проблеми райцентру, розповівши, що вдалося зробити за період його керування містом (з 2010 по 2014 рік), а які питання перейдуть у спадок новоукраїнцям вже у 2015-му році.

‒ Наше завдання – почути один одного, тому я й запросив сьогодні громаду Новоукраїнки на зібрання. У залі присутні керівники відділів міської ради, керівники управлінь,представники районної влади, які зможуть дати коментарі, якщо ми зупинятимемося на конкретних питаннях. Розумію, що про все, що відбувається в місті, ви маєте можливість дізнатися із сайту міськради чи районної газети, проте і такий формат спілкування буде корисним для нас, ‒ зазначив Олександр Корінний на початку зустрічі.

За його словами, основне завдання міськради – наповнення бюджету (а це близько 14 мільйонів гривень). Головна діяльність протягом каденції О. Корінного велася за трьома умовними напрямками: соціально-культурним, житлово-комунальним та напрямком розвитку благоустрою міста.

Під особливою опікою перебували ветерани Великої Вітчизняної війни:

‒ Ми згадуємо ветеранів не раз на рік, напередодні Дня Перемоги, а постійно протягом року. У рамках програми «Зірка пам’яті» 37 ветеранів Новоукраїнки отримують адресну матеріальну допомогу (по 600 грн кожен протягом року), ‒ розповів Олександр Корінний.

Давня проблема, яку не під силу вирішити міському бюджету – проблема водопостачання та водовідведення (причиною ‒ особливості ландшафту, на якому розташоване місто). Її й піднімали присутні на зустрічі з мером жителі Новоукраїнки в другій частині зібрання. На їхню думку, тарифи на водопостачання та водовідведення  – 7,52 гривні за кубометр води та 7 гривень за кубометр водовідведення – значно завищені. Крім того, людей цікавило, коли нарешті в Новоукраїнці воду подаватимуть не за графіком, а безперебійно.

Та коли міський голова Олександр Корінний навів цифри тарифів з сусідніх районів, які виявилися значно вищими, критика припинилася.

‒ Протягом шести років тарифи не змінювалися, різницю між тарифами для населення та їх собівартістю компенсувалася за рахунок міського бюджету, – пояснив Олександр Корінний. Хоча не виключено, що ціни на тарифи будуть переглянуті і доведені до економічно обґрунтованих. Разом із тим мер пообіцяв, що тариф на комуналку збільшиться не набагато.

Зустріч засвідчила, що чимало жителів райцентру, не надто вдаючись до аналізу роботи міської ради та її повноважень, не розрізняють сфери відповідальності міської і районної влади, а інколи вимагають вирішити проблеми державного рівня. Разом із тим окремі виступи засвідчили, що міська влада не залишає звернення громади без уваги: відгукується, працює, дає відповіді. Та, за словами Олександра Корінного, він «зібрав людей не для того, щоб чути подяки», тому й наполягав на тому, щоб виступи були по суті і стосувалися проблем, а не подяк.

Не оминули і наболілу та актуальну для всієї України проблему – відключення світла. Розуміючи необхідність віялових відключень, новоукраїнці вимагали «справедливості»: якщо і відключати, то в кожному районі міста відповідно. Також переймалися і тим, що при відключеннях світла на вуличному світлі в Новоукраїнці не економлять. За словами Олександра Корінного, з часом вуличне освітлення подаватиметься за графіком: увечері з 16.30 до 22.00, вранці з 5.00 до 6.30.

Далі говорили про якість доріг (окремі з них не мають право ремонтувати, бо вони перебувають на балансі в району або області), розмітку доріг (з цим в Новоукраїнці все в порядку – розмітка оновлюється двічі на рік), облаштування тротуарів та зупинок громадського транспорту, графік роботи маршруток та інше – усе, з чим новоукраїнці зіштовхуються щодня.

Громадське обговорення звіту міського голови Новоукраїнки показало: досить часто обов’язковою умовою успішного керування справами, хай то буде село, невеличкий райцентр чи навіть ціла держава – має бути взаємодія з громадою.

 Сергій Мишаков,учитель Новоукраїнської ЗШ №8

Я вперше потрапив на таке публічне зібрання. А потрапив туди невипадково: звернувся до міськради із запитами, а мені дали відповідь: приходьте на звіт міського голови і зможете запитати в Корінного все що завгодно.

Якщо чесно, мене його відповіді не задовольнили, він не відповів конкретно на мої запитання. Принаймні, у мене склалося таке враження. Мене цікавило, чому у спортзалі, відкритому два роки тому, сьогодні діти не займаються спортом, чому така величезна різниця в тарифах на водопостачання та водовідведення у приватному секторі та багатоповерхівках, чому центр міста метуть, а трохи далі – вовки виють в бур’янах. Словом, я хотів дізнатися, чому така соціальна несправедливість панує в Новоукраїнці – місті, де я народився, виріс і живу.

Володимир Арсірій, депутат обласної ради, директор СТОВ «Степ-Агро»

Подібні зібрання дуже корисні для новоукраїнців, адже саме в такому форматі проясняються гострі питання, які повинні бути на контролі в міського голови. До речі, із чотирьох міських голів, при яких я працюю керівником господарства, Олександр Корінний єдиний, хто зважився на публічний звіт. Таким чином він показав свою перспективність і професійність. А щодо критики з боку окремих слухачів, то скажу так: переважна більшість критиків, як правило, не дуже орієнтується в деталях і складнощах механізмів роботи міської ради.  Коли мерія намагається зекономити кошти, оптимізувати витрати, знайти, де дешевше (при цьому не забуваючи про якість), тоді і виникають протиріччя…

Інна Тільнова, “Нова газета”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар