Міфи про штучний інтелект: чому люди бояться

Головний страх, який блокує розвиток штучного інтелекту, — перевага машин над людьми. Одні гадають, що розумні технології відберуть у них роботу, інші — що штучний інтелект попрацює весь світ. Наскільки обґрунтовані ці та інші страхи щодо ШІ?

Штучний інтелект розумніший, ніж звичайні люди

За численними дослідженнями, таке твердження ґрунтується на самій назві «штучний інтелект». Люди думають, що за ним стоїть не комп’ютерна програма, а якийсь «штучний мозок». Це він прораховує прогнози погоди та ймовірність виграшу в казино ельслотс, а не комп’ютерні програми, які лише запрограмовані на певні дії.

Підкріплює це переконання візуалізація нейромереж:

  • вони розмовляють;
  • генерують зображення;
  • відповідають питання в режимі онлайн.

Але ШI не робить усе це сам. Він не здатний сам себе запрограмувати, поставити завдання та вирішити його. Для цього йому потрібна людина. Алгоритм лише виконує поставлені людиною завдання. І робить це не завжди добре. Особливо складно ШІ даються оригінальні завдання, адже він зовсім не здатний на творчість. Все, що може нейромережа — швидко зібрати з частинок вже готового в мережі одне ціле. Вона ніби збирає пазли, розкидані всім інтернетом. Але точно неспроможна створювати нові частинки цих пазлів.

cats

Штучний інтелект все бачить і знає, за нами стежать

Ні, він знає далеко ще не все. Безкоштовні версії дуже обмежені у базах даних. Якщо запитати нейромережу про конкретну людину – відповідь буде негативною, вона просто не володіє такими даними. ШI може брати інформацію тільки з відкритих джерел, таких як Вікіпедія, відкриті форуми та журнали, більше даних у нього немає.

ШI прийматиме рішення замість людей

Теж ні. Штучний інтелект діє за певними алгоритмами, і лише в їх межах. Так, вони можуть підібрати нам музику та фільми, ґрунтуючись на наших попередніх виборах. Але це не означає, що вони здатні щось вгадувати. Так само ШІ не зможе аналізувати стан пацієнта і ставити діагнози замість профільних медичних працівників. Зате вони можуть швидко вивчити подані дані та підказати кілька можливих варіантів діагнозу та лікування. Але ухвалити рішення про те, який з них вибрати має людина.

Технології відберуть у людей роботу

До повного зникнення будь-якої професії через штучний інтелект ще дуже далеко. Те, що якісь процеси можна буде автоматизувати, скоріше плюс, ніж мінус. Машини давно замінюють людей у складних та небезпечних технологічних процесах. Але це не означає, що люди стали непотрібними. Вони просто навчилися нових технологій, замість ручної праці освоїли керування машинами і так далі. Навіть популярність машинного перекладу означає зникнення професії перекладача. Просто замість того, щоб вручну перекладати та набирати текст, перекладачі тепер вичитують та редагують згенеровані ШІ тексти.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар