Кіровоградців запрошують на відзначення 170-ліття “Заповіту”

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Духовні заповіді прийдешнім поколінням відомий всьому світові Кобзар дав у своїй багатогранній творчості – віршах, прозових творах, живописних полотнах, щоденникових записах. Та найбільш знаковий у цьому сенсі його славнозвісний вірш “Заповіт”. Цій поезії нині виповнюється 170 літ.

     Спрага сучасника осягнути цей геніальний витвір, історію його творення, внутрішньо-смислове наповнення, світоглядні обриси Шевченка-художника спонукали фахівців бібліотеки, науковців, молодь провести літературні читання.

Як звучить ця поезія мовою оригіналу, а також англійською, німецькою, польською, французькою, гагаузькою, азербайджанською та багатьма іншими мовами світу (до речі – перекладена вона майже на 200 мов) почують гості 26 листопада о 14.30 у відділі обслуговування користувачів (ІІІ поверх) наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Серед читців – маститі й молоді таланти, освітяни, студентська й учнівська молодь.

      Творча палітра Тараса Шевченка стала об’єктом зацікавлень, філологічних досліджень і кіровоградських науковців – Григорія Клочека, Оксани Гольник, Олександри Цепи, Надії Гармазій та багатьох інших. Своє бачення періоду Шевченківського “Заповіту”, його ментального й духовного змісту на читаннях розкриє кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури  Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Оксана Олександрівна Гольник. Не менш захоплюючою буде й розповідь науковця, поетеси Надії Сергіївни Чистакової (Гармазій). Вона проведе слухачів орбітами Шевченкіани Івана Дзюби.

      Атмосферу літературних діалогів оживить і музичний камертон пісень на слова Кобзаря. До слова, згадуються спогади Варвари Рєпніної про митця: “Він був поет у всій широкості цього слова: він віршами своїми перемагав усіх, він вичавлював з очей тих, хто слухав його, сльози розчуленості і співчуття, він налагоджував душі на високий діапазон своєї захопленої ліри. Він обдарований був більше, ніж талантом. Йому даний був геній, і душа його – чутлива і добра – налагоджувала його цівницю на високе і святе”.

      На зустріч запрошуємо всіх, кому дороге й близьке ім’я нашого Шевченка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар