У Кіровоградському виші розмістилася приватна бібліотека австрійця Бернгарда Штільфріда (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Відтепер студенти Кіровоградського державного педагогічного університету мають можливість скористатися послугами приватної бібліотеки доктора Бернгарда Штільфріда, яка відкрилась на початку 2016 року у філологічному залі Наукової бібліотеки КДПУ. Фонди бібліотеки включають особисту колекцію відомого науковця й мецената, завдяки якому міжнародне співробітництво вишів Австрії з факультетом іноземних мов КДПУ ім. В. Винниченка вийшло на якісно новий рівень.

Доктор Бернгард Штільфрід зробив перший крок на шляху до відкриття бібліотеки в Кіровограді, коли ініціював у 1999 році створення на  факультеті іноземних мов Австрійської міні-бібліотеки з близько тисячі примірників навчально-методичної та художньо-публіцистичної літератури. Фонди цієї бібліотеки поповнювалися до самої смерті др. Бернгарда Штільфріда у 2011  році. Наступним вагомим кроком стала передача членами родини Штільфрідів нашому закладу його приватної бібліотеки з понад 2600 томів з історії, філософії, мовознавства, релігієзнавства, культурознавства тощо. Тож, студенти можуть вдосконалювати знання німецької та англійської мов, користуючись цінними матеріалами.

За ініціативи доктора Штільфріда та за підтримки «Австрійського бюро кооперації з питань науки, освіти і культури», що функціонує на базі Львівського національного університету імені Івана Франка, було реалізовано численні дослідницькі та навчальні проекти, які знайшли своє широке втілення на факультеті іноземних мов КДПУ ім. В.Винниченка. У 1999 році пан Штільфрід запросив до Відня з робочим візитом декана факультету іноземних мов проф. О.М.Білоуса, а вже наступного року – проф. О.М.Білоуса та доц. Л.О.Ярову (у той час завідувача кафедри перекладу) та посприяв їм у налагодженні зв’язків з ВНЗ Австрії, а саме з Інститутом усного та письмового перекладу Віденського університету та з Інститутом теоретичного та прикладного перекладознавства Грацького університету імені Карла Франценса. Ці візити та знайомство з доктором Штільфрідом і керівниками Австрійських вишів переросли з роками в тісне наукове співробітництво між факультетом іноземних мов КДПУ і вишами Австрії та суттєво посприяли розбудові й удосконаленню спеціальностей «Переклад» та «Прикладна лінгвістика» у нашому університеті.

image 20 04 16 14 01 2

image 20 04 16 14 01 4

Пан Штільфрід був відомим політичним та громадським діячем, ученим та дипломатом. Він навчався на факультеті права Віденського університету у 1943 році та в Паризькому університеті у 1945 році, де пізніше студіював історію та французьку мову. Бернгард Штільфрід цікавився політичними подіями свого часу та політологією, яка згодом знайшла своє відображення в дипломній роботі, захищеній в Університеті імені Св. Павла (штат Міннесота) в США. Доктор Штільфрід працював у Європейській службі радіокомпанії BBC в Лондоні, обіймав посаду Австрійського культурного радника на Близькому і Середньому Сході. Він зробив неоціненний внесок у заснування трьох центрів культури в Стамбулі, Тегерані й Каїрі. З 1975 до 1986-го року він займався проблемами Великобританії та Ірландії на посаді директора Австрійського культурного інституту в Лондоні. У 1993 році він отримав посаду керівника «Австрійської кооперації», основним завданням якої було налагодження наукового обміну з академічними інституціями Східної та Центральної Європи.

Внесок доктора Бернгарда Штільфріда у розвиток наукової, культурної та освітньої співпраці Республіки Австрія з Україною складно переоцінити. За участі доктора Штільфріда, дружина якого була етнічною українкою, було засновано 4 австрійські бібліотеки: у Львові, Чернівцях, Києві та Харкові. Вже після смерті пана Штільфріда була відкрита ще одна Австрійська бібліотека у Дрогобичі.

image 20 04 16 14 01

Нашому місту і університету випала велика честь отримати в спадок приватну бібліотеку пана Штільфріда, яка, ми надіємося, з роками переросте у шосту Австрійську бібліотеку в Україні. Висловлюємо щиру подяку всім, хто взяв участь у створенні та відкритті бібліотеки!

Інформацію надав факультет іноземних мов

Поширити:

Залишити коментар:

коментар