В Олександрівці обговорювали перехід парафій в ПЦУ

Просвітницька зустріч із керівництвом, старостами й освітянами Олександрівської громади, присвячена переходу парафій УПЦ МП до ПЦУ, відбулася в Олександрівці вчора, 18 квітня.

Як повідомляє Перша електронна газета, перед активом громади виступили історик із Кропивницького, голова обласної організації ВУТ «Просвіта» Юрій Митрофаненко та олександрівський краєзнавець Василь Білошапка.

Юрій Митрофаненко вдався до стислого екскурсу в історію українського православ’я від хрещення Русі до сьогодення. Зокрема він нагадав історію самопроголошення Московської митрополії у 1448 (розкольницький відрив від Київської митрополії) та благословення Сталіна на відкриття храмів РПЦ у 1943 році.

Він також відзначив кілька моментів, які характеризують УПЦ МП. Зокрема те, що у своєму статуті хоч і визначає себе самостійною і незалежною у своєму управлінні та устрої, та певні положення свідчать про протилежне – вона є частиною Російської православної церкви. Для прикладу – очільник УПЦ є постійним членом Синоду РПЦ. Наявність російського громадянства у нього й багатьох керманичів УПЦ також свідчить про «родинність» зв’язків із РПЦ. Крім цього, у Диптиху (офіційному переліку автокефальних, тобто незалежних православних церков) УПЦ не зазначається на відміну від ПЦУ. Окрема тема – морально-етична сторона окремих і не патріотизм діячів УПЦ: невизнання російської агресії, відмова відспівувати загиблих у війні героїв, історія заможності монахів на кшталт Паші-мерседеса тощо.

На думку пана Юрія, парафії громади мають самі робити висновки з історії і визначатися із приналежністю. Але зауважив, що особисто він зараз не підтримує силових варіантів, оскільки і законодавча база, і досвід інших громад  дають усі можливості для спокійного переходу в ПЦУ.

Під час свого виступу краєзнавець Василь Білошапка історією діяльності Української автокефальної православної церкви на теренах Олександрівщини нагадав землякам про давнє прагнення справжнього українського православ’я служити українцям, а не імперії.

DSC-0381
Василь Білошапка

У коментарі Першій електронній газеті, Юрій Митрофаненко зазначив, що вдячний олександрівцям (зокрема адміністрації та ГО «Нескорені») за ініціативу такої корисної зустрічі, і зауважив, що під час його громадської діяльності такий захід відбувся вперше, маючи на увазі запрошення виступити на рівні громади.

DSC-0407
Виступ Юрія Митрофаненка

Нагадаємо,  петицію про заборону російської церкви зареєстрували у Кропивницькому.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар