Як ціла сім’я виїхала з рідного села через туберкульоз

© pixabay.com

Іван – батько п’ятьох дітей. Мав стабільну роботу, дружину і п’ятьох дітей. Та одного разу під час обстеження йому діагностували туберкульоз. Коли односельці дізналися про хворобу, сім’я відчула моральний тиск і була змушена переїхати в іншу область.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією БО “100 відсотків життя. Кропивницький”.

У мене перед очима все поплило. У першу чергу через те, що я боявся передати хворобу своїм дітям. Мені стало за них страшно. Тож я почав лікуватися. Та пізніше я дізнався, що не передаю паличку Коха і можу пити протитуберкульозні препарати вдома, а також отримувати соціальний супровід. Коли я захворів, нашій сім’ї було дуже важко, адже я – єдиний годувальник, дружина зайнята дітьми і домашнім господарством, городом. Я влаштувався на роботу, почав знову по-троху приносити гроші у сім’ю, пропускав лікування. Я не думав тоді про наслідки для свого здоров’я, а більше опікувався своєю сім’єю, – пригадує свою історію Іван.

Допомагали цій сім’ї соціальна працівниця проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» Надія Бордунос та юрист організації Арсен Арутюнян. Вони допомогли з оформленням групи інвалідності, щоб Іван отримував пенсію. Звернулися до партнерської організації «TBpeopieUkraine», яка допомогла чоловіку із сертифікатами на продукти харчування, а також компенсувала проїзд. Паралельно було обстежено дітей і дружину, у яких не виявлено захворювання.

Втім, у селі, де мешкає сім’я, дізналися про хворобу Івана. І його хату почали всі обходити десятою дорогою. Родина була змушена переїхати в іншу область, щоб почати своє життя з чистого листа. Іван лікує туберкульоз уже рік.

Нагадаємо, як вберегти дитину від туберкульозу.

Читайте такожПереселенка з Донбасу допомагає жителям Кіровоградщини побороти ВІЛ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар