Хоробрі серця

Так називається робота одинадцятикласника Іванівської загальноосвітньої школи Новоукраїнського району Максима Чуйкова, подана на історико-краєзнавчий конкурс, присвячений землякам – борцям за незалежність України, котрий проводить факультет історії та права держпедуніверситету ім. В. Винниченка та обласна юнацька бібліотека ім. О. Бойченка (за участі на першому етапі райміських бібліотек). Пропонуємо читачам фрагмент його реферату, наданий редакції Першої електронної Сергієм Шевченком, заступником голови журі конкурсу.

І на оновленій землі,
Врага не буде супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі!
Т.Г. Шевченко

… 23 роки Україна не знала війни. Український народ пишався тим, що в буремні 90-ті вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер. Ще рік тому ми з вами не знали дуже багатьох слів, пов’язаних з війною, тепер же майже кожну родину, так чи інакше, обпалило полум’я військових дій. Ще рік тому ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні – Героям Слава», а тепер вони набули нового змісту. Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – хлопці, які зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час рятують поранених в АТО, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

Слова «Слава Україні – Героям Слава» перестали бути просто вітанням, це пошанування найкращих, котрі  в найважливіший момент для нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини. Коли перед очима постають кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, а й станом душі.

У результаті бойових дій на сході України загинуло 2905 людей (і це лише офіційні дані про тих, кого вдалося ідентифікувати та захоронити), в тому числі 28 дітей. Поранення отримали 7640 людей. Солдати добровольчих загонів та регулярної армії віддали життя за кожного з нас! Не обійшла біда і Новоукраїнщину… 4 липня 2014 року під час мінометного обстрілу позицій АТО та штурму блокпосту на горі Карачун під Слов’янськом загинув уродженець Новоукраїнки, кадровий офіцер Володимир Мамадалієв. А 23 жовтня в Новоукраїнці прощалися із загиблим під час проведення антитерористичної операції на Донеччині героєм, вихідцем із с. Шишкіне, сержантом 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України – Андрієм Ткаченком. Їх поховано на «Алеї слави» міського цвинтаря. Герої не вмирають!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар