«Археологічні скарби України» зачарували кіровоградців (ФОТО)

15 січня в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася виставка голограм «Археологічні скарби України».

На виставці «Археологічні скарби України» представлені об’ємні оптичні зображення, що виготовлені з високохудожніх пам’яток матеріальної та духовної культури України. Копії виконані у вигляді голографічних скляних дисплеїв із внутрішнім шаром спеціальної фотоемульсії. Дивишся на гру світла, а бачиш справжній витвір  мистецтва, у якого за плечима столітня історія.

На виставці представлені найкращі та найцінніші експонати української археології. Тут можна побачити голографічні копії жіночих прикрас Київської Русі, посуд, язичницькі фігурки, елементи найвідоміших розкопаних в Україні скарбів – Глодоського та Мартенівського.

Неабияку цікавість з археологічно-голографічної колекції у кіровоградців викликав  Глодоський скарб – гордість на окраса нашого регіону. Історія знаходження цього скарбу так схожа на казки, в які ми свято вірили дітьми.

У червні 1961 року 10-класник  Володимир Чухрай повертаючись додому, підняв каменюку, щоб відігнати полюючого орла від здобичі й…знайшов один з найбагатших скарбів України – 2,6 кг золотих і срібних прикрас. Назвали скарб в честь населеного пункту, де його знайшли, – Глодоський (с. Глодоси Новоукраїнського р-ну).

Насолодитися голографічними шедеврами минувшини та експозицією польського художника «Кривава неділя у Петербурзі 9 січня 1905 року», які відкрилися в один день і можуть значно розширити наші уявлення про рідний край, можна в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Графік роботи музею: Пн. – Чт.: 9.00-18.00; Пт.-Сб.: 9.00-17.00.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар